Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κλείδωσε η ελληνική πρόταση για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ

Κλείδωσε η ελληνική πρόταση για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ

Διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνει η τελική κυβερνητική πρόταση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείδωσε στις διαδοχικές συσκέψεις για το μέλλον των τριών εταιρειών στο υπουργείο Οικονομικών. Την Παρασκευή θα είναι έτοιμη η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κομισιόν για την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνει η τελική κυβερνητική πρόταση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείδωσε στις διαδοχικές συσκέψεις για το μέλλον των τριών εταιρειών στο υπουργείο Οικονομικών.

Την Παρασκευή θα είναι έτοιμη η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κομισιόν για την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) δήλωσε αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Γ.Στουρνάρα με την Φ.Γεννηματά.

Είχε προηγηθεί συνάντηση για την ΕΛΒΟ, και ακολούθησε σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου για τη ΛΑΡΚΟ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η πρόταση περιλαμβάνει:

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – ΕΑΣ: Διάσπαση της εταιρείας σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος, και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους που είναι αναγκαίο για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών της χώρας. Εκκαθάριση εν λειτουργία του πολιτικού σκέλους.

Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων – ΕΛΒΟ: Η λύση που προκρίνεται και σε αυτή την περίπτωση είναι η διάσπαση της εταιρείας και η διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους (για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τη συντήρηση οχημάτων, κ.λπ.). Εκκαθάριση εν λειτουργία του υπολοίπου τμήματος της εταιρείας.

ΛΑΡΚΟ: Προκρίνεται η επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η οποία έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της.

Σε ό,τι αφορά το πότε η ελληνική απάντηση θα σταλεί στην Κομισιόν υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε «είμαστε σε κοινή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών για τα ΕΑΣ και έως την Παρασκευή θα έχουμε την απάντηση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και με την τρόικα και τον 2ο τη τάξει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Gere Koopman, ο οποίος είχε συνυπογράψει με τον Ματίας Μορς το e- mail της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έγινε η σύσκεψη, αποδοκίμασαν την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας κατά την αποχώρησή της από το υπουργείο.

Πάντως από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε σήμερα ότι «οι αμυντικές βιομηχανίες, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να αφανιστούν», δείχνοντας ότι η θέση του υπουργείου υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των δύο αμυντικών βιομηχανιών παραμένει σταθερή. Σημειώνεται ότι οι κάλυκες για το πυροβολικό και βλήματα για τα τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) κατασκευάζονται από την ΕΑΣ.

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση κατ’ επιταγή της τρόικας, διαλύει την αμυντική βιομηχανία και παραδίδει τον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας στα ιδιωτικά συμφέροντα, πετώντας στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους υψηλής τεχνογνωσίας» ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται «επειδή η ανάπτυξη και αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας είναι κρίσιμης σημασίας για την αμυντική ανεξαρτησία και ικανότητα της χώρας μας, καθώς και για τη διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Επειδή η αξιοποίηση και διεύρυνση των παραγωγικών δραστηριοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας θα είναι προς όφελος, όχι μόνο της εθνικής άμυνας, αλλά και της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

» Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ;
  • Γιατί η κυβέρνηση προχωρεί στη συρρίκνωση, τη διάλυση και την παράδοση της αμυντικής βιομηχανίας στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, αντί να προωθήσει την ανάπτυξη και αναβάθμισή της προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της άμυνας της χώρας;
  • Γιατί, έστω και την ύστατη ώρα, δεν ακυρώνουν τα σχέδια εκποίησης-διάλυσης της αμυντικής βιομηχανίας και, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, να περιφρουρήσουν και να διασφαλίσουν τον απόλυτο δημόσιο έλεγχο της αμυντικής βιομηχανίας;
  • Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη σύνταξη αναπτυξιακού σχεδίου και στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας, προς όφελος τόσο της εθνικής άμυνας και της εθνικής οικονομίας όσο και της διασφάλισης χιλιάδων θέσεων εργασίας;»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024