Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Τριμερής συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ενέργεια

Σε τριμερή συνάντηση εργασίας, μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, θα συμμετάσχει την Τετάρτη και την Πέμπτη, στη Λευκωσία, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης. Στη συνάντηση θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, με επίκεντρο το σχέδιο «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο.

Σε τριμερή συνάντηση εργασίας, μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, θα συμμετάσχει την Τετάρτη και την Πέμπτη, στη Λευκωσία, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνάντηση, στην οποία μετέχουν επίσης ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Σίλβαν Σαλόμ, θα υπογραφεί τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης από τους τρεις υπουργούς με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Έρευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι), της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων.

Καλώδιο 2.000 MW

Οι υπουργοί αναμένεται να εκδώσουν κοινή διακήρυξη με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2.000 MW μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΚΑ, το συγκεκριμένo έργο, πριν λίγες μέρες εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, ο κ. Μανιάτης θα έχει διμερείς συνομιλίες με τους κύπριους ομολόγους του, Γιώργο Λακκοτρύπη και Νίκο Κουγιάλη, κατά τις οποίες θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στις θαλάσσιες ζώνες του νησιού και για την πορεία των ερευνών στον ελληνικό χερσαίο και θαλάσσιο χώρο.

Ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Π.Λαφαζάνης, Θ.Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου) κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, και ερωτούν αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το ενεργειακό Μνημόνιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Επίσης, ζητούν να μάθουν «πότε, με ποιες διαδικασίες και πως πρόεκυψε, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής, η ανάγκη ενός μνημονίου ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενό του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024