Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στα 3,8 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό έως το 2014, δεν ανησυχεί η Κομισιόν

Στα 3,8 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό έως το 2014, δεν ανησυχεί η Κομισιόν

Νέα δάνεια διάσωσης ή πρώιμη επιστροφή στις αγορές με έκδοση ομολόγων βραχείας λήξης είναι μεταξύ των επιλογών που συζητούν οι δανειστές της Ελλάδας για να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό ύψους 3,8 δισ. ευρώ που θα αντιμετωπίσει η χώρα το 2014, κυρίως γιατί οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αρνήθηκαν τελικά να μετακυλήσουν ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, όπως δήλωσε στέλεχος της ΕΕ. Η σχετική συζήτηση με την Αθήνα θα γίνει το φθινόπωρο, είπε, καθησυχάζοντας πάντως ότι το «ποσό δεν είναι μεγάλο και «θα βρεθούν μέτρα για να καλυφθεί».

Νέα δάνεια διάσωσης ή πρώιμη επιστροφή στις αγορές με έκδοση ομολόγων βραχείας λήξης είναι μεταξύ των επιλογών που συζητούν οι δανειστές της Ελλάδας για να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό ύψους 3,8 δισ. ευρώ που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2014, δήλωσε την Παρασκευή υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ.

Δεν αποκλείουν δε, κρίνοντας ότι το πρόγραμμα πηγαίνει καλά να περισσέψουν κεφάλαια. Η σχετική συζήτηση με την Αθήνα θα γίνει το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης που θα αρχίσει το Σεπτέμβριο, πρόσθεσε, καθησυχάζοντας πάντως ότι το «ποσό δεν είναι μεγάλο και «θα βρεθούν μέτρα για να καλυφθεί».

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κλείσει το κενό αυτό. Είτε τα κράτη-μέλη θα παράσχουν νέα δάνεια, (ή)… δεν θα χρειαστούν όλα τα κεφάλαια που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα, (ή)… αργότερα, του χρόνου, μπορεί να καταφέρει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και να εκδώσει βραχυπρόθεσμα ομόλογα, δήλωσε ο αξιωματούχος, όπως αναφέρει το Reuters..

«Πιστεύω ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να κλείσει αυτό το κενό και αυτό πρέπει να συζητηθεί το φθινόπωρο» πρόσθεσε.

Το κενό πρόκειται να δημιουργηθεί στο δεύτερο μισό του 2014, κυρίως γιατί οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αρνήθηκαν να μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, όπως προβλεπόταν στο πρόγραμμα διάσωσης, όπως σχεδιάστηκε πέρυσι.

Οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν ότι η μετακύλιση θα συνιστούσε έμμεση χρηματοδότηση κρατικού δανεισμού, κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό τους.

«Για το λόγο αυτό δεν υπολογίζουμε ότι θα γίνει μια τέτοια μετακύλιση», είπε ο αξιωματούχος.

Η συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να κλείσει το κενό θα γίνει μετά τις διακοπές του Αυγούστου.

Άλλη μία επιλογή, που έχει ήδη βάλει στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ήταν να αντληθούν αχρείαστα κεφάλαια από το κονδύλι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, το ακριβές ποσό που ενδεχομένως θα περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να γίνει γνωστό πριν από τις αρχές του 2014, οπότε θα λήξει ο νέος γύρος επιθεωρήσεων και stress test για να διαπιστωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Εναλλακτικά, η Ελλάδα ίσως επιχειρήσει να ξαναβγεί στις αγορές εάν ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, η Αθήνα πρόκειται να ισοσκελίσει φέτος τον πρωτογενή προϋπολογισμό της για να περάσει το 2014 σε πρωτογενή πλεονάσματα.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή κινείται εντός πορείας και επομένως δεν αποκλείω την επίτευξη μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος ήδη από φέτος για να υπερβεί η Ελλάδα τον στόχο της», είπε ο αξιωματούχος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα, προκειμένου να μειώσει το χρέος της σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Αθήνα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα τηρήσει όλους τους άλλους όρους του μνημονίου της.

Σύμφωνα με έγγραφο του Eurogroup πέρυσι το Δεκέμβριο, η βοήθεια αυτή ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από άλλα κράτη στα πλαίσια του πρώτου μνημονίου της το 2010, καθώς και την περικοπή της ελληνικής συνδρομής σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Ορισμένοι στην Ελλάδα θεωρούν ότι η περαιτέρω αυτή βοήθεια ίσως προβλέπει και τη διαγραφή κάποιων δανείων, μια και το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους βρίσκεται πια στα χέρια κρατών και θεσμών της ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν από τον Απρίλιο του 2014, όταν θα έχουν δημοσιευτεί από την Eurostat τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013.

«Συζήτηση για το χρέος θα γίνει μάλλον τον επόμενο Απρίλιο. Το Eurogroup δεν μιλά για ανακούφιση χρέους αλλά για περαιτέρω στήριξη, εφόσον είναι αναγκαία και έχουν τηρηθεί όλοι οι όροι» διευκρίνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024