Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή

Νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή

Σε νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο, που προβλέπει και την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ η συζήτηση του νόμου στη Βουλή έχει ξεκινήσει και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, την απόφαση για το πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα θα παίρνει μόνο ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αν δεν ανακοινώσει απόφαση μέσα στο τρίμηνο θα έχει κυρώσεις. Ακόμη, για τις τουριστικές περιοχές δεν αλλάζει τίποτα στο ωράριο.

Σε νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς, που προβλέπει και την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ η συζήτηση του νόμου στη Βουλή έχει ξεκινήσει, και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, την απόφαση για το πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα θα παίρνει μόνο ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αν δεν ανακοινώσει απόφαση μέσα στο τρίμηνο θα έχει κυρώσεις. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν διαφοροποιήσεις μεταξύ τουριστικών και μη περιοχών στην ίδια περιφέρεια.

Ακόμη για τις τουριστικές περιοχές δεν αλλάζει τίποτα στο ωράριο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στο α’ θερινό τμήμα της Βουλής, είπε ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε μεγάλο βαθμό για άνοιγμα όλων των καταστημάτων για επτά Κυριακές το χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα (κάτω των 250 τ.μ) σε μια προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των διαφορετικών απόψεων και κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων των μικρών εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων, ο υπουργός προχώρησε σε νέες αλλαγές:

  • ορίζεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης είναι υποχρεωμένος να εκδώσει μέσα σε ένα τρίμηνο «αιτιολογημένη απόφαση» για το άνοιγμα των καταστημάτων, αλλιώς θα έχει κυρώσεις. Προστέθηκε επίσης η δυνατότητα αναθεώρησης της απόφασης μια φορά το χρόνο, αρχής γενομένης από το 2015
  • ξεκαθαρίζεται ότι ο αντιπεριφεριάρχης μπορεί να αποφασίζει και για συγκεκριμένες περιοχές μέσα στο χώρο ευθύνης του.
  • για τις τουριστικές περιοχές για τις οποίες, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, διατυπώθηκε η κριτική ότι οι ρυθμίσεις μπορεί να λειτουργήσουν περιοριστικά «καθιστούμε σαφές ότι σε σχέση με το ωράριο που ισχύει στις τουριστικές περιοχές δεν αλλάζει τίποτα».

Επιπλέον μετά από απαίτηση του ΠΑΣΟΚ, που διατύπωσε ο εισηγητής του Μιχάλης Κασσής, ο υπουργός Κ.Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η διάταξη που δίνει την δυνατότητα στους δημάρχους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης να ορίζουν πόσες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. Η αρμοδιότητα αυτή θα ανήκει στους αντιπεριφερειάρχες.

Με αλλαγές που είχαν γίνει νωρίτερα στην Επιτροπή, προβλέφθηκε επίσης συγκεκριμένο εύρος ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές, μετά τις 11 το πρωί (λαμβάνοντας υπόψη τις θρησκευτικές ανάγκες) έως τις 8 το βράδυ. Δεν αλλάζει πάντως το καθεστώς στις τουριστικές περιοχές όπου επιτρέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία διευρυμένο ωράριο.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Για το άρθρο 16, που αφορά που αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει στη Βουλή -όπου συζητείται το νομοσχέδιο- ονομαστική ψηφοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Β.Αποστόλου δήλωσε πως το κόμμα του θα μπορούσε ακόμα και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο σε περίπτωση που αποσυρόταν το άρθρο 16, καθώς, παρά ορισμένες επιμέρους ενστάσεις δέχεται πως «γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, ειδικά σε θέματα του αγορανομικού κώδικα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον υπουργό Ανάπτυξης για νεοφιλελεύθερη εμμονή, λέγοντας πως «η καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας είναι η πιο βίαιη μεταβολή που έχει γίνει στη λειτουργία της αγοράς, τουλάχιστον την μεταπολιτευτική περίοδο».

Η Ν.Φούντα (ΔΗΜΑΡ) παρατήρησε ότι «σημαντικό αντεπιχείρημα που έρχεται από τους ίδιους τους καταστηματάρχες, είναι ότι η λειτουργία των επιχειρήσεων κατά μία επιπλέον μέρα, αυξάνει το κόστος λειτουργίας τους και δεν θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών».

Ο Χρ.Κατσώτης (ΚΚΕ) τόνισε ότι «πριν από 100 χρόνια κατακτήθηκε η κυριακάτικη αργία και ‘σεις θέλετε να
γυρίσετε το χρόνο 100 χρόνια πίσω. Η ρύθμιση θα συμπαρασύρει και άλλα
επαγγέλματα».

«Πλαφόν στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής» ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., Νότης Μαριάς, διαπιστώνοντας πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα αυτή, «μονάχα όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός».

Για «ανθελληνικό και αντιχριστιανικό νομοσχέδιο» έκανε λόγο η Ε.Ζαρούλια (Χρυσή Αυγή).

Απαντώντας, ο Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ισχύει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες πλην πέντε. Το μέτρο, αποσκοπεί στο να διευρύνει τις επιλογές των καταναλωτών, να ενισχύσει τον τουρισμό και να βοηθήσει στην «ανακατάληψη του κέντρου των πόλεων».

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

    Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 09 Μαϊου 2024