Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Στη Βουλή ο «Κώδικας φορολογικής διαδικασίας» με διαδικασίες κατεπείγοντος

Κατατέθηκε ο «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας» για να συζητηθεί με διαδικασίες κατεπείγοντος και να ψηφιστεί την Πέμπτη. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που ζητά εξηγησεις τόσο για τη διαδικασία, όσο και γιατί η κυβέρνηση φέρνει νέο φορολογικό νόμο όταν πριν λίγες μόνο ημερες ψηφίστηκε το πολυνοσχέδιο. «Πιστεύω πως η κυβέρνηση θα έχει σοβαρούς λόγους, κάτι που θα κρίνει αύριο (Τετάρτη) η Επιτροπή Οικονομικών» είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Με το νομοσχέδιο αυτό υλοποιούνται και τα 22 προαπαιτουμενα για τη δόση, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας», που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα (Τρίτη) το πρωί, κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή, για να συζητηθεί με διαδικασίες κατεπείγοντος στο θερινό τμήμα και να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Η σχετική ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, Β.Μεϊμαράκη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που ζήτησε εξηγησεις τόσο για τη διαδικασία, όσο και γιατί η κυβέρνηση φέρνει νέο φορολογικό νόμο όταν πριν λίγες μόνο ημερες ψηφίστηκε ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου.

«Πιστεύω πως η κυβέρνηση θα έχει σοβαρούς λόγους, κάτι που θα κρίνει αύριο (Τετάρτη) η Επιτροπή Οικονομικών» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ωστόσο, μια πρώτη απάντηση ήρθε από το υπουργείο Οικονομικών που τονίζει ότι με το νομοσχέδιο αυτό υλοποιούνται και τα 22 προαπαιτουμενα για τη δόση, απαντώντας σε δημοσιεύματα περί καθυστέρησης της επόμενη δόσης λόγω μη υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

«Τελευταίο προαπαιτούμενο για τη δόση»

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα (Τρίτη) στη Βουλή για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (έλαβε ήδη αριθμό ΦΕΚ και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη) υλοποιούνται και τα 22 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Αυτό επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, μετά από σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας φέρεται να αναφέρει ότι η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει, διότι η χώρα δεν έχει εγκρίνει 5 από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα.

Σημειώνεται ότι αύριο (Τετάρτη) αναμένεται να συνεδριάσει το Euro Working Group για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ συνεδριάζει στις 29 Ιουλίου για να συζητήσει την εκταμίευση του τμήματος της συνολικής δόσης που αναλογεί στο Ταμείο.

Αντιδράσεις από Αντιπολίτευση

Ειδικότερα, την ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής, Β.Μεϊμαράκη, για το νομοσχέδιο «Κώδικας φορολογίκής διαδικασίας» ακολούθησαν οι διαμαρτυρίες του Π.Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ) και του Ν.Μαριά (ΑΝ.ΕΛ.) οι οποίοι επεσήμαναν πως μόλις πριν από μερικές ημέρες υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στη βάση του οποίου ήταν ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

«Αφού ανακοινώσατε το κλείσιμο της Ολομέλειας, σπεύδει η κυβέρνηση να εισάγει νέο φορολογικό με βάση κατεπείγουσες διαδικασίες» παρατήρησε ο Παν.Λαφαζάνης.

«Η μαύρη τρύπα των εσόδων αναγκάζει την κυβέρνηση να αυτοσχεδιάζει» σχολίασε ο κ. Νότης Μαριάς.

«Ας μην υποτιμούμε τα θερινά τμήματα. Έχουν την ίδια ισχύ με την Ολομέλεια» απάντησε ο Β.Μεϊμαράκης.

«Βεβαίως στην Ολομέλεια θα γινόταν ευρύτερη συζήτηση, αλλά το σύνηθες για το καλοκαίρι είναι να λειτουργούν τα τμήματα και η λειτουργία της Ολομέλειας είναι εξαίρεση και έγινε τα προηγούμενα χρόνια κυρίως για λόγους δικανικούς.»

» Κατ’ αρχήν κανείς μας δεν είναι ευτυχής με τις διαδικασίες κατεπείγοντος -και είμαι βέβαιος πως δεν είναι ούτε η κυβέρνηση. Πιστεύω πως η κυβέρνηση θα έχει σοβαρούς λόγους, κάτι που θα κρίνει αύριο η Επιτροπή Οικονομικών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σλούκας για Ναν: «Σωστή απόφαση να πάρουμε τον κορυφαίο σκόρερ στην Ευρώπη»

Ο Κώστας Σλούκας μίλησε για την πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Final Four, αλλά και για τον Κέντρικ Ναν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024