Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διπλό «όχι» από Μέρκελ για κούρεμα και πολεμικές αποζημιώσεις

Διπλό «όχι» από Μέρκελ για κούρεμα και πολεμικές αποζημιώσεις

«Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα», τόνισε την Παρασκευή η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο. Επίσης, η κ. Μέρκελ ήταν αρνητική στο ενδεχόμενο ικανοποίησης του ελληνικού αιτήματος για τις πολεμικές αποζημιώσεις.

«Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα» τόνισε την Παρασκευή η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, λίγο πριν αναχωρήσει για τις διακοπές της.

Επίσης, η κυρία Μέρκελ ήταν αρνητική στο ενδεχόμενο ικανοποίησης του ελληνικού αιτήματος για τις πολεμικές αποζημιώσεις. «Δεν συμμεριζόμαστε αυτήν τη νομική ερμηνεία, το έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές σε αυτήν την αίθουσα, σε πολλές συνεντεύξεις» είπε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Από τότε δεν έχει τίποτα αλλάξει παρά τις νέες αξιώσεις».

Επιστρέφοντας στο θέμα του κουρέματος, η Μέρκελ τόνισε ότι η συζήτηση αυτή ενδεχομένως να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς ίσως θα προκαλέσει «μαζική ανασφάλεια» στους επενδυτές της Ευρωζώνης και «θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ζήτησε, χθες, Πέμπτη, από την Αθήνα, να μην συνεχισθεί η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς «δεν είναι προς όφελος σας».

Πιο θετική ήταν η Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα σε ό, αφορά την πορεία της οικονομίας.«Εάν όλα συνεχίσουν έτσι, η Ελλάδα στο τέλος του έτους θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε η Καγκελάριος και αναφέρθηκε στον περιορισμό του ελληνικού ελλείμματος κατά 50%.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μέρκελ εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες της Ευρωζώνης που περνούν κρίση.

«Σε όλες τις υπό κρίση χώρες αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα, μειώνεται το κόστος μονάδας παραγωγής, ενώ έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων», τόνισε και επανέλαβε ότι η ίδια στις προσπάθειές της καθοδηγείται από την επίγνωση ότι η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί, εάν δεν ευημερεί ολόκληρη η Ευρώπη.

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα άφησε και ο κ. Σόιμπλε, καθώς, όπως είπε, εάν το 2014 έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις και έχει υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, «τότε μπορούμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους».


«Όμως» σημείωσε «εάν συζητάτε για κούρεμα πέρα από το 53% στον ιδιωτικό τομέα, δεν το συζητάμε καθόλου. Εάν μιλάτε για κούρεμα στον μηχανισμό στήριξης, τότε είμαστε εντελώς αντίθετοι. Εφόσον παίρνετε βοήθεια και μιλάτε για κούρεμα, τότε είσαστε ψεύτες. Εάν συνεχίσετε, αυτή η κατεύθυνση δεν είναι σωστή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μία λάβα από κόκκινα κασκόλ στο Ολυμπιακός-Αστον Βίλα (vids)

Οι φίλοι του Ολυμπιακού επιφύλασσαν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα κατά την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», σηκώνοντας χιλιάδες κασκόλ στον ουρανό του φαληρικού γηπέδου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024