Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πότε θα πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα και πόσα έσοδα θα φέρουν στο Δημόσιο

Πότε θα πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα και πόσα έσοδα θα φέρουν στο Δημόσιο

Το 2015 ή το 2016 αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις γνωστές από το παρελθόν περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων, που μαζί με αυτήν του Κατακόλου εκτιμάται ότι μπορεί να κρύβουν ακόμη και πάνω από 300 εκατ. βαρέλια. Ποια είναι τα έσοδα που υπολογίζονται από τις εξορύξεις.

Το 2015 ή το 2016 αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις γνωστές από το παρελθόν περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων, που μαζί με αυτήν του Κατακόλου εκτιμάται ότι μπορεί να κρύβουν ακόμη και πάνω από 300 εκατ. βαρέλια.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, τα έσοδα του Δημοσίου από τις δύο πρώτες περιοχές αναμένεται να ανέλθουν σε βάθος 25ετίας σε 11 δισ. ευρώ.

Τα κοιτάσματα και των τριών περιοχών δεν πρόκειται να κάνουν πλούσια την Ελλάδα, ούτε να καλύψουν τις ανάγκες της σε πετρέλαιο. Ωστόσο η εκμετάλλευσή τους θα αποδίδει περίπου 440 εκατ. ευρώ τον χρόνο από φόρους και μισθώματα (σε βάθος 20 ετών), το 20% του ποσού αυτού θα δίνεται στις τοπικές κοινωνίες, ενώ θα προστεθούν αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, ότι για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο υδρογονανθράκων δημιουργούνται 2-3 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία. Επίσης, για κάθε ένα ευρώ εισοδήματος στον κλάδο υδρογονανθράκων δημιουργείται εισόδημα 1-2 ευρώ σε εργαζομένους άλλων κλάδων.

Γεγονός είναι ότι επειτα από 12 χρόνια σιωπής και αδράνειας στον τομέα των γεωτρήσεων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος διαγωνισμός (open door) που προκηρύχθηκε πέρυσι για έρευνες στις τρεις παραπάνω περιοχές και έγιναν γνωστές οι ανάδοχες κοινοπραξίες που θα αναλάβουν να εξερευνήσουν περαιτέρω τον Πατραϊκό Κόλπο και τα Ιωάννινα.

Εντός των ημερών θα γίνει γνωστό και το όνομα του σχήματος που θα αναλάβει να αξιοποιήσει το κοίτασμα του Κατάκολου.

Ποιές εταιρίες αναλαμβάνουν το έργο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στον Πατραϊκό Κόλπο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης παραχωρούνται στην κοινοπραξία που συνέστησαν ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), η γαλλική Edison International και η ιρλανδικών συμφερόντων Petroceltic.

Τα εκτιμώμενα απολήψιμα κοιτάσματα ανέρχονται σε περίπου 200 εκατ. βαρέλια. Η μοναδική προηγούμενη γεώτρηση στην περιοχή έγινε το 1996 από την αμερικανική Triton. Τελικά οι Αμερικανοί, τόσο λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου εκείνη την εποχή, όσο και επειδή δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον στόχο τους, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τις γεωτρήσεις και το 2001 αποχώρησαν από την Ελλάδα.

Η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων παραχωρείται στην κοινοπραξία Energean Oil (ελληνικών συμφερόντων του επιχειρηματία Τοπούζογλου, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) μαζί με την καναδικών συμφερόντων Petra Petroleum.

Τα αποθέματα της περιοχής, τόσο σε αέριο όσο και σε πετρέλαιο, εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγάλα, αλλά εντοπίζονται σε μεγάλα βάθη, της τάξεως των 4.000 μέτρων και άνω. Το 2001 η αμερικανική Enterprise Oil πραγματοποίησε γεωτρήσεις σε βάθος 4.900 μέτρων, αλλά επειδή συνάντησε υψηλές πιέσεις δεν κατάφερε να φτάσει στον στόχο που είχε εντοπίσει. Εν συνεχεία εξαγοράστηκε από τη Shell, που αποφάσισε να εγκαταλείψει την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Στη θαλάσσια αυτή περιοχή δεν υπήρξε ομοφωνία ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής του ΥΠΕΚΑ για την επιλογή του αναδόχου ανάμεσα στις κοινοπραξίες Energean Oil – Trajan Oil (ΗΠΑ) – Schlumberger (Νορβηγία) και την Grekoil Energy Ventures. Πρόκειται για μικρό κοίτασμα, της τάξεως των 3 εκατ. βαρελιών, αλλά δύσκολα απολήψιμο.

«Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα και για άλλες περιοχές, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και σύντομα θα ανακοινωθεί ποιες από αυτές βγαίνουν σε διεθνή διαγωνισμό. Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τη στρατηγική για τον επόμενο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, που θα προκηρυχθεί στα μέσα του 2014», ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο τρελό» – Έκλεισαν πάλι το Πασαλιμάνι οι φίλοι του Ολυμπιακού

«Για αυτό θα ζω με όνειρο τρελό, ο Θρύλος να σηκώσει το ευρωπαϊκό»... Και κάπως έτσι αυτό το σύνθημα παίρνει σάρκα και οστά και για το μπάσκετ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024