Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα αγκάθια στο τραπέζι τρόικας-Στουρνάρα υπό το φόβο παγώματος της δόσης

Τα αγκάθια στο τραπέζι τρόικας-Στουρνάρα υπό το φόβο παγώματος της δόσης

Πολύωρη και η νέα συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα, στον απόηχο δηλώσεων περί κινδύνου παγώματος της δόσης και φημών για τελεσίγραφα και σκληρή στάση από τους δανειστές. Στο επίκεντρο, το θέμα του δημοσιονομικού κενού, που μαζί με τη διαθεσιμότητα αποτελούν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Με το χρόνο να πιέζει εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας στόχος φαίνεται να είναι να κλείσουν όλα τα θέματα εκτός της κινητικότητας. Τη σκυτάλη των διαβουλεύσεων παίρνει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, που θα συναντήσει την τρόικα.

Πολύωρη και η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με την τρόικα, στον απόηχο δηλώσεων περί κινδύνου τρίμηνου παγώματος της δόσης και φημών για τελεσίγραφα και σκληρή στάση από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο πλαίσιο αυτό το ενδεχόμενο η δόση των 8,1 δισ. ευρώ να σπάσει σε δύο η περισσότερες υποδόσεις, η εκταμίευση των οποίων θα συνδεθεί με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων που θα τεθούν μοιάζει ανώδυνο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, το καυτό θέμα του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2013-14, που μαζί με τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας στόχος του οικονομικού επιτελείου, φαίνεται να είναι να κλείσουν όλα τα θέματα εκτός της κινητικότητας, θέμα για το οποίο θα υπάρξει νέα συνάντηση της τριμερούς με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ.Μητσοτάκη, το πρωί της Πέμπτης.

Στο πλαίσιο άλλωστε αυτό το οικονομικό επιτελείο είχε από το πρωί είχε αλλεπάλληλες επαφές με υπουργούς και υφυπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Τη σκυτάλη των διαβουλεύσεων παίρνει αύριο (Πέμπτη) ο πρωθυπουργός, που θα συναντήσει την τρόικα το μεσημέρι.

Αγώνας να κλείσει το δημοσιονομικό κενό

Στα 2 δισ ευρώ περίπου υπολογίζει η τρόικα το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-14, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζει στο ΕΟΠΥΥ.

Την Τρίτη, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη επήλθε προκαταρκτική συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014 που προέρχεται από τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ.

Πρόβλημα εμφανίζεται και στα Ταμεία, με την τρόικα να φέρεται να επιμένει στην εφαρμογή εισφοράς 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις ώστε να καλυφτεί το έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ που θα εμφανίσει ο ΟΑΕΕ στην διετία 2013-2014. Πάντως, η κυβέρνηση έχει καταθέσει αντιπροτάσεις για εναλλακτικές λύσεις καλύψεως των 600 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως η πλευρά του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να θέσει εκ νέου και θέμα περαιτέρω μείωσης συντάξεων.

Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014, οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν την τρόικα να δέχεται την βασική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται να κλείσει το αργότερο την Παρασκευή οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τα όποια μέτρα συμφωνηθούν με την τρόικα θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τη Δευτέρα.

Σκληρό παζάρι για την κινητικότητα

Άκαρπη ήταν και η νέα συνάντηση σήμερα (Τετάρτη) του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκη με την τρόικα.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των δανειστών που εμφανίζονται αμετακίνητοι στο ζήτημα της παρουσίασης σαφών δεσμεύσεων για την κινητικότητα στο Δημόσιο, εμφάνισαν -σύμφωνα με πληροφορίες- εναλλακτική πρόταση στον υπουργό να αυξηθεί ο αριθμός των των 15.000 αποχωρήσεων έως το τέλος του 2014 και αντίστοιχα να μειωθεί ο στόχος για τις 25.000 διαθεσιμότητες φέτος.

Η πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο, απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Επέμεινε ότι οι ήδη συμφωνημένοι στόχοι (για απολύσεις, διαθεσιμότητα) θα τηρηθούν και ότι το μόνο που ζητείται είναι παράταση τουλάχιστον ως το Σεπτέμβριο για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων, ώστε αυτές να γίνουν μετά από αξιολόγηση και όχι με οριζόντια κριτήρια.

Αυτή θα είναι η βασική θέση του κ. Μητσοτάκη και στην αυριανή (Πέμπτη) τρίτη κατά σειράν συνάντησή του με την τρόικα.

«Δεν θα έρθει το τέλος αν καθυστερήσει η δόση»

Σε καθησυχαστικές δηλώσεις προχώρησαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη δήλωση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης προς την Αθήνα ίσως «παγώσει» για τρεις μήνες, εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Αφού υποβάθμισε την αξία τέτοιων δηλώσεων και φημών περί τελεσίγραφων από την τρόικα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε καταρχάς πως η Ελλάδα βρίσκεται κοντά και αναμένει ότι θα συμφωνήσει με την τρόικα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup για όλα τα θέματα εκτός της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ακόμη όμως και στο ακραίο σενάριο που καθυστερήσει η δόση, ο αξιωματούχος είπε ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

«Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου» σημείωσε. «Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες περικοπές πληρωμών» προσέθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο Final Four: Πόσο δίνει να το σηκώσουν στο Βερολίνο…

Το Final Four θα έχει διπλή ελληνική εκπροσώπηση, καθώς Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κατάφεραν να προκριθούν στο Βερολίνο – Οι αποδόσεις για τον νικητή της Euroleague έχουν μεγάλο ενδιαφέρον

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024