Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για τον τουρισμό

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για τον τουρισμό

Η δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, νέων επενδυτικών ευκαιριών και αύξησης της τουριστικής κίνησης στη χώρα, είναι ο στόχος του νομοσχεδίου για την απλούστευση των διαδικασιών, την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και την αναδιάρθρωση του ΕΟΤ.

Η δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, νέων επενδυτικών ευκαιριών και αύξησης της τουριστικής κίνησης στη χώρα, είναι ο στόχος του νομοσχεδίου για την απλούστευση των διαδικασιών, την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και την αναδιάρθρωση του ΕΟΤ.

Στην τοποθέτησή της κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, υπογράμμισε ότι ενισχύεται ο επιτελικός ρόλος του υπουργείου για την υλοποίηση μιας νέας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.

«Προχωράμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού προϊόντος» επισήμανε η κ. Κεφαλογιάννη.

Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών σε σχέση με τη δόμηση στα νησιά, είπε πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου όχι μόνο δεν θίγεται το όριο των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αντιθέτως εισάγεται -σε συμφωνία με το ΥΠΕΚΑ- ο πρόσθετος περιορισμός για την ανάπτυξη οργανωμένων υποδοχέων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε νησιά.

Έτσι, ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης σε νησιά τίθεται στο 0,05, ίσος δηλαδή με τον προβλεπόμενο για τη δόμηση κατοικίας σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων και εκτός ορίου οικισμών. Αυτό αφορά και τα δημόσια ακίνητα και τις στρατηγικές επενδύσεις, διευκρίνισε η υπουργός.

«Με τον τρόπο αυτόν, τίθενται αυστηρά όρια στην επιτρεπόμενη δόμηση, έτσι ώστε να προστατεύεται η φυσιογνωμία και η ακεραιότητα του νησιωτικού και του ορεινού χώρου» είπε, χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, πως οι οργανωμένοι υποδοχείς έχουν πλήρη σχεδιασμό και στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που περνάει από έλεγχο του ΣτΕ και θεσμοθετούνται με προεδρικά διατάγματα.

Όσον αφορά τη χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων σε περιοχές που υφίσταται καθεστώς ειδικής προστασίας, η κ. Κεφαλογιάννη διευκρίνισε πως ορίζεται ρητά ότι κατισχύουν τα ειδικά νομικά καθεστώτα προστασίας και επιβάλλεται ειδική αξιολόγηση συνεπειών.

Επίσης, ενημέρωσε ότι για την ανάταξη υποβαθμισμένων περιοχών προβλέπεται η λειτουργική ενοποίηση τουριστικών καταλυμάτων, ώστε να συνενωθούν οι διάσπαρτες μικρές και μεσαίες μονάδες που σήμερα φυτοζωούν.

Τέλος, η υπουργός Τουρισμού προανήγγειλε την υλοποίηση τριών πιλοτικών προγραμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές στη Ρόδο, την Κρήτη και την Κέρκυρα, για απόσυρση εγκαταλειμμένων μονάδων.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται ένα τολμηρό βήμα για τη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι με την απλούστευση της γραφειοκρατίας και του χωροταξικού, αναπτύσσεται μία δυναμική εξωστρέφειας, ενώ ειδικά με την μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον ΕΟΤ στο υπουργείο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες επενδύσεων στον τουρισμό.

Οι αντιδράσεις

Φέρνετε ένα άτολμο νομοσχέδιο, το οποίο εξυπηρετεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, ενώ δεν στηρίζονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Μίλησε δε, για διάλυση του Οργανισμού Τουριστικών Επαγγελμάτων, ενώ σημείωσε πως η χώρα μας έχει το διπλάσιο ΦΠΑ σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Άντζελα Γκερέκου διατύπωσε τις επιφυλάξεις της για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, τόνισε όμως πως δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών καταλυμάτων, «καθώς μέχρι τώρα δεν είχαμε τέτοιου είδους επενδύσεις». Ανέφερε, επίσης, ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί η λειτουργία του ΕΟΤ.

Το νομοσχέδιο έρχεται αργά, έχει αποσπασματικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα, ενώ η μνημονιακή πολιτική με τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι αντίθετη προς οποιαδήποτε ανάπτυξη, υπογράμμισε από την πλευρά των ΑΝΕΛ, η Έλενα Κουντουρά. Έκανε λόγο για εξαφάνιση του ΕΟΤ, καθώς μεταφέρονται αρμοδιότητές του στο υπουργείο Τουρισμού.

Για νομοσχέδιο χωρίς στόχευση και όραμα, μίλησε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας, ενώ για τον ΕΟΤ, σημείωσε πως χρειάζεται εκ βάθρων ανανέωση και όχι διάλυση, διότι αποτελεί βασικό βραχίονα ανάπτυξης του τουρισμού.Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση, στο όνομα του νέου προσανατολισμού για τον τουρισμό, δίνει «γη και ύδωρ» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος τόνισε πως έρχεται άρον άρον ένα νομοσχέδιο στη μέση του καλοκαιριού, που δεν προσφέρει και δεν βελτιώνει τίποτα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024