Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Την Τετάρτη ενημερώνεται η κυβέρνηση αν επιλέχθηκε ο αγωγός TAP

Εκπρόσωποι της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να ενημερώσουν για το αν τελικώς επιλέχθηκε ο αγωγός ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα, ή ο ανταγωνιστικός Nabucco για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. Οι επίσημες ανακοινώσεις για την επιλογή του αγωγού αναμένονται την Παρασκευή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο TAP έχει το προβάδισμα.

Εκπρόσωποι της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να ενημερώσουν για το αν τελικώς επιλέχθηκε ο αγωγός ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα, ή ο ανταγωνιστικός Nabucco για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Το απόγευμα, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή για την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) για τον ΤΑP, η οποία αποτελεί το τελικό στάδιο για την υποστήριξη του αγωγού TAP στη διαδικασία επιλογής.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου. Από πλευράς TAP θα υπογράψει o Managing Director, Kjetil Tungland.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την επιλογή του αγωγού αναμένονται την Παρασκευή. Οι πληροφορίες συγκλίνουν πάντως στο ότι ο TAP έχει το προβάδισμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην επιθεώρηση New Europe, το οποίο επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές κοντά στο Μπακού» η κοινοπραξία της BP και της SOCAR, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, θα ανακοινώσει την Παρασκευή ότι ο TAP (Trans-Adriatic Pipeline) είναι ο νικητής, έναντι του Nabucco.

Την Τρίτη, πάντως, η κοινοπραξία με ανακοίνωσή της τόνισε ότι «δεν θα συμμετάσχει σε εικασίες» για τον αγωγό μεταφοράς του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. «Όπως έχουμε αναφέρει και προηγουμένως, η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ σκοπεύει να ανακοινώσει την επιλογή της πριν από το τέλος Ιουνίου» αναφέρει.

Φήμες για νίκη του αγωγού TAP έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco West στη μάχη για τη μεταφορά του αζερικού αερίου προς την Ευρώπη κυκλοφορούν έντονα τα τελευταία 24ωρα από ρουμανικά και αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε δημοσίευμα ρουμανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που επικαλείται κυβερνητικές πηγές της χώρας της, αναφέρεται ότι «κατά 90%-95% η κοινοπραξία του TAP κέρδισε την κούρσα από τον Nabuccο». Ανάλογο κλίμα μετέφερε την Παρασκευή και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Χαμηλούς τόνους κρατά, από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση. Όπως έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στην εφημερίδα Τα Νέα, «είμαστε πολύ κοντά, νομίζω, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη». Σύμφωνα με άλλο κυβερνητικό στέλεχος, «ακούγεται ότι νικητής θα είναι ο TAP, τίποτα όμως ακόμη δεν είναι σίγουρο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024