Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM στο Eurogroup

Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM στο Eurogroup

Το κρίσιμο θέμα της δυνατότητας απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα εξετάσει εκ νέου το Eurogroup την Πέμπτη, με το Όλι Ρεν να ζητά συμφωνία. Μάλιστα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μελετήσουν και το ενδεχόμενο να ισχύσει αναδρομικά το εργαλείο αυτό, δηλαδή για τις χώρες που βρίσκονται ήδη σε πρόγραμμα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα. Δεν έλειψαν τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για δώρο Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα. Το ελληνικό πρόγραμμα και η Κύπρος βρίσκονται επίσης στο κύριο μενού.

Το κρίσιμο θέμα της δυνατότητας απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα εξετάσει εκ νέου το Eurogroup την Πέμπτη, με το Όλι Ρεν να ζητά συμφωνία.

Μάλιστα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μελετήσουν και το ενδεχόμενο να ισχύσει αναδρομικά το εργαλείο αυτό, δηλαδή για τις χώρες που βρίσκονται ήδη σε πρόγραμμα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα. Δεν έλειψαν τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για δώρο Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα.

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος στο απόηχο και των εξελίξεων στην ΕΡΤ και η Κύπρος βρίσκονται επίσης στο κύριο μενού.

Ειδικότερα, για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θα ενημερώσουν αύριο (Πέμπτη) το Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και η τρόικα.

Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ.

Για το τελευταίο θέμα της ΕΡΤ και κυρίως τους πολιτικούς χειρισμούς του θέματος, ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup εξέφρασε έντονο προβληματισμό, -αν όχι δυσαρέσκεια- τονίζοντας πως η πολιτική σταθερότητα στη χώρα είναι ουσιαστική για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.


Η κυπριακή οικονομία στο επίκεντρο

Η πορεία της κυπριακής οικονομίας και ειδικότερα η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, οι προοπτικές για άρση των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος θα απασχολήσουν το Eurogroup.

Όπως είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν το αίτημα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για επαναδιαπραγμάτευση του κυπριακού μνημονίου, όπως αυτό διατυπώνεται στην επιστολή που έστειλε ο κ. Αναστασιάδης στους αξιωματούχους της τρόικας.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος δεν άφησε πολλά περιθώρια για αλλαγές στο κυπριακό μνημόνιο, στην ίδια γραμμή και με άλλους αξιωματούχους της ευρωζώνης που μιλώντας στο Reuters είπαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξουν οι όροι της διάσωσης της Κύπρου.

Τα ανοιχτά θέματα για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση

Σημαντικό ζήτημα που θα εξετάσει αύριο το Eurogroup είναι η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να ισχύσει αναδρομικά το εργαλείο αυτό, δηλαδή για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να αποφασίσουν ποια κριτήρια θα διέπουν την αναδρομικότητα του μέτρου, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό η αναδρομικότητα να ισχύσει «κατά περίπτωση».

Πρόσθεσε, δε, ότι τα σημεία που παραμένουν ακόμη ανοιχτά στο θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είναι το ύψος του ποσού που θα μπορούσε να δεσμευτεί για δανειοδοτικούς σκοπούς, το οποίο εκτιμάται στα 50 ως 70 δισ. ευρώ και η συνεισφορά των κρατών-μελών που μπορεί να φτάσει το 10% έως 20%.

Από την αυριανή συζήτηση αναμένεται να υπάρξει καταρχήν πολιτική συμφωνία για την εφαρμογή του μέτρου από το φθινόπωρο του 2014, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τέλος, το Eurogroup αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Λετονίας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024