Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Μετάθεση του στόχου εσόδων από αποκρατικοποιήσεις μετά τη ΔΕΠΑ

Κοντά στα 1,6 δισ. ευρώ αναμένεται να αναπροσαρμοσθεί ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις το 2013, εξέλιξη που ίσως να μεταβάλει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα θα ζητήσει από την τρόικα αλλαγές στους στόχους για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μετά τον άγονο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. «Τα προβλήματα που υπήρξαν είναι έξω και πέρα από εμάς» δήλωσε ο Αντ.Σαμαράς. «Αν η Κομισιόν παρενέβη, πρέπει να αναλάβει όλες τις επιπτώσεις της στάση της» σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κοντά στα 1,6 δισ. ευρώ αναμένεται να αναπροσαρμοσθεί ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις το 2013, εξέλιξη που ίσως να μεταβάλει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δήλωση έλληνα αξιωματούχου, η Αθήνα θα ζητήσει από την τρόικα αλλαγές στους στόχους για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μετά τον άγονο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι τα όποια προβλήματα σημειώθηκαν στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ «δεν έχουν να κάνουν με εμάς· είναι έξω και πέρα από εμάς».

Η ελληνική πλευρά επιρρίπτει ευθύνες για το ναυάγιο της ΔΕΠΑ στην Κομισιόν, που φαίνεται ότι έφερε προσκόμματα στη συμφωνία, καθώς ανησυχεί για τη δημιουργία ρωσικού ολιγοπωλίου στην ενέργεια.

«Δεν γνωρίζω τι συνέβη, αλλά εάν η Κομισιόν παρενέβη, πρέπει να αναλάβει τις επιπτώσεις της στάσης της», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς, ο διαγωνισμός έγινε με όλους τους κανόνες και στην πρώτη φάση υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον, ενώ στη δεύτερη φάση ζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις στις επιχειρήσεις. «Μετά τα προβλήματα που υπήρξαν, δεν έχουν να κάνουν με τη ΔΕΠΑ. Είναι έξω και πέρα από εμάς» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα επαναληφθεί σύντομα ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και θα τελεσφορήσει επειδή το κλίμα για τη χώρα έχει αλλάξει.

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στη ΔΕΣΦΑ, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Υπάρχει αξιόλογη προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ και ελπίζω ιδιαίτερα σημαντική -θα το δούμε όταν ανοίξει η προσφορά- και φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες να κερδίσει η Ελλάδα τον ΤΑΡ».

Ο πρωθυπουργός απέρριψε ως αστειότητες το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, λόγω του κενού που δημιουργείται στους οικονομικούς στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Μιλώντας για το θέμα του κενού στους στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters: «Είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε το 1 δισ. ευρώ που αναμέναμε να αντλήσουμε από τη ΔΕΠΑ. Θα ζητήσουμε τη χρονική μετάθεση των στόχων για το 2014».

Σημειώνεται πως ο στόχος του επικαιροποιημένου Μνημονίου για τις εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις το 2013 ήταν στα 2,6 δισ. ευρώ.

Πλέον αναμένεται να αναπροσαρμοσθεί στα 1,6 δισ. ευρώ, εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάζει τόσο την έκθεση βιωσιμότητας τους χρέους, όσο και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Στόχος των αποκρατικοποιήσεων είναι να εισπραχθούν συνολικά 21,4 δισ. ευρώ έως το 2020.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024