Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας στη σκιά της έκθεσης του ΔΝΤ

Συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας στη σκιά της έκθεσης του ΔΝΤ

Στη σκιά της αντιπαράθεσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και μεταξύ των δανειστών, που έχει δημιουργήσει η έκθεση του ΔΝΤ για τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, επέστρεψε η τρόικα στην Αθήνα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα για τις απολύσεις στο Δημόσιο, τις αποκρατικοποιήσεις, το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 - 2014, καθώς και φορολογικά ζητήματα.

Στη σκιά της αντιπαράθεσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και μεταξύ των δανειστών, που έχει δημιουργήσει η έκθεση του ΔΝΤ για τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, επέστρεψε η τρόικα στην Αθήνα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ότι η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει η χώρα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι ο νέος έλεγχος της τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τον μηχανισμό εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τότε, πιθανόν να «ανοίξει ο δρόμος» για την ανακεφαλαιοποίηση και των ελληνικών τραπεζών αναδρομικά μέσω ESM και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ. Επίσης, προσδοκά να έχει δοθεί νωρίτερα και η έγκριση από το Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει καμία εκκρεμότητα στα τρία προαπαιτούμενα (νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μηχανισμός αντιμετώπισης της διαφθοράς και δράσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας).

Στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης θα βρεθεί η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι αποκρατικοποιήσεις και η αποτελεσματικότητα των εφοριών.

Η κυβέρνηση τρέχει για να προλάβει κυρίως τα χρονοδιαγράμματα, που αφορούν στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, έχοντας αναλάβει δέσμευση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος Ιουνίου.

Η τρόικα έχει ζητήσει τα ονοματεπώνυμα 2.000 υπαλλήλων, που θα φύγουν από το Δημόσιο έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ επιμένει στην κατά γράμμα υλοποίηση της συμφωνίας για το πρόγραμμα κινητικότητας.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, απόρρητη έκθεση που παραδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις 2.000 πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπεται η απόλυση 1.500 υπαλλήλων από την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η διαπραγμάτευση και για το ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 – 2014 και εάν θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Αν και όλες οι πλευρές εκτιμούν έως τώρα ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, στην περίπτωση που δεν ισχύσει η εισφορά 0,1% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ, θα προκύψει δημοσιονομικό κενό 650 εκατ. ευρώ.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν και οι νέες προβολές για την προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος σε συνάρτηση με τις νεότερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ύφεσης, καθώς και η πρόοδος στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, με το ΔΝΤ να εμμένει στην τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ εάν διαπιστωθούν καθυστερήσεις.

Σχετικά με το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, η τρόικα θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια για μια τέτοια κίνηση, αλλά και δεν επιθυμεί να σταλεί μήνυμα χαλάρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ένα εναλλακτικό σχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί, είναι η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για ένα διάστημα έξι μηνών και η επανεξέταση του θέματος αμέσως μετά, για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Εάν ο ΦΠΑ στην εστίαση μειωθεί για ένα εξάμηνο, αναμένεται απώλεια εσόδων περίπου 80 εκατ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση της κατανάλωσης και του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης.

Παράλληλα, στη συζήτηση θα τεθούν μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εντός Ιουνίου), τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (μετά το καλοκαίρι), το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, την αξιολόγηση της αναδιάρθρωση Φορολογικής Διοίκησης ήτοι το πόσο αποδίδει η ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και πώς προχωρούν οι συνενώσεις ΔΟΥ, αλλά και την αξιολόγηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών επιδόσεων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρεάλ – Μπάγερν 2-1: Αδιανόητη ανατροπή και επική πρόκριση στον τελικό για τους Μαδριλένους (vids)

Με δύο γκολ του Χοσέλου στα τελευταία λεπτά (88’ – 90+1’), η Ρεάλ έκανε την ολική ανατροπή απέναντι στην Μπάγερν και προκρίθηκε στον τελικό του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024