Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σημαντική πρόοδο αλλά και ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές διαπιστώνει το ΔΝΤ

Σημαντική πρόοδο αλλά και ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές διαπιστώνει το ΔΝΤ

Δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η έκθεση για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Δόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτη στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Πολ Τόμσεν τόνισε ότι κλειδί για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές για την αύξηση της παραγωγικότητας, και οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση.

Ο ίδιος τόνισε ότι «κατά την άποψή μας οι ελληνικές Αρχές δεν πρέπει να εξετάσουν μείωση φόρων πριν υπάρξουν απτές αποδείξεις ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δουλεύουν, αν και κάποιος θα μπορούσε βέβαια να εξετάσει ήδη συμφωνημένα μέτρα -περιλαμβανομένων των φόρων- με άλλα μέτρα».

Σημειώνεται ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα επανεξετασθεί στην αξιολόγηση που άρχισε στην Αθήνα ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, ο Πολ Τόμσεν αναφέρει ότι αν και θα παραμείνει υψηλό μεσοπρόθεσμα, θα βρίσκεται ξεκάθαρα σε πτωτική τροχιά και σημειώνει την απόφαση των ευρωπαίων εταίρων να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους προκειμένου αυτό να παραμείνει σε βιώσιμα επίπεδα.

«Σε καθαρούς όρους, έχουν δεσμευτεί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το χρέος της χώρας από το 124% το 2020 να μειωθεί σημαντικά κάτω από το 110% το 2022, εφόσον η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους» πρόσθεσε.

Ο κ. Τόμσεν, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε λάθη για τους πολλαπλασιαστές και το κούρεμα που έπρεπε να γίνει νωρίτερα, όπως είπε.

Το ΔΝΤ αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, με ύφεση 4,2% το 2013 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014.

Η έκθεση αξιολόγησης συνοδεύεται από μια εκ των υστέρων αποτίμηση του πρώτου προγράμματος από το 2010 ως το 2012.

Στο κείμενο γίνεται αυτοκριτική για τα λάθη του πρώτου μνημονίου που οδήγησαν σε βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας, ενώ το πρόγραμμα δεν απέφερε τον έλεγχο του χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές όπως είχε σχεδιαστεί.

Μεγάλο μέρος της ευθύνης επιρρίπτεται στη ευρωπαϊκή πλευρά για την καθυστέρηση της λήψης αποφάσεων σε επίπεδο κυβερνήσεων αλλά και στο έλλειμμα συντονισμού στο εσωτερικό της τρόικας.
Σημειώνεται επίσης ότι τα στελέχη του ΔΝΤ προβληματίστηκαν για το αν θα έπρεπε να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα το 2010 καθώς το Κριτήριο 2 για το πρόγραμμα που επελέγη, δηλαδή η «υψηλή πιθανότητα για βιώσιμο χρέος μεσοπρόθεσμα» δεν ήταν απολύτως εξασφαλισμένο.

Στο ερώτημα «γιατί η ύφεση στην Ελλάδα ήταν τόσο βαθιά;» το ΔΝΤ επικαλείται την αποτυχία της χώρας να εφαρμόσει εγκαίρως τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και μία σειρά «δυσμενών σοκ» που επιδείνωσαν την κατάσταση.

Ως τέτοιες αντίξοες συνθήκες το ΔΝΤ αναφέρει την έλλειψη υποστήριξης στο πρόγραμμα, την πολιτική αναταραχή, την «αυξανόμενη ανυπομονησία» των ευρωπαίων ηγετών για τους βραδείς ρυθμούς εφαρμογής του προγράμματος, που οδήγησαν «σε αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ».

Ως προς το επίμαχο θέμα των πολλαπλασιαστών, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι τυπικοί πολλαπλασιαστές του ΟΟΣΑ «πιθανώς αυξήθηκαν όταν η κρίση ρευστότητας που σχετίζεται με την κρίση εμπιστοσύνης επηρέασαν την πρόσβαση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις πιστώσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024