Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δημοσιοποιούνται οι προτάσεις για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων

Δημοσιοποιούνται οι προτάσεις για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων

Δύο βασικά σενάρια, τόσο για τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων όσο και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, παρουσιάζει το πρωί της Τετάρτης η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της τρικομματικής κυβέρνησης. Την επόμενη εβδομάδα, μόλις η αρμόδια επιτροπή καταλήξει, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη η τελική πρόταση στους εκπροσώπους της τρόικας προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» για τη σύνταξη του νομοσχεδίου. Ποια είναι τα δύο σενάρια.

Δύο βασικά σενάρια, τόσο για τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων όσο και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα παρουσιάζει το πρωί της Τετάρτης η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους βουλευτές της ΝΔ κκ. Αντώνη Παναγόπουλο και Απόστολο Βεσυρόπουλο, στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Αντρέα Μακρυπίδη και στους εκπροσώπους της Δημοκρατικής Αριστεράς κκ. Δημήτρη Χατζησωκράτη και Γιώργο Ιωαννίδη δύο προτάσεις για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Η πρώτη προβλέπει φόρο που θα κλιμακώνεται από 0,1% έως και 1% για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου ακίνητα χωρίς αφορολόγητο όριο και η δεύτερη φόρο που θα κλιμακώνεται από 0,2% έως και 2% στην περίπτωση που θα υπάρξει αφορολόγητο όριο της τάξεως των 20.000 – 50.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, και μόλις η αρμόδια επιτροπή καταλήξει, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη η τελική πρόταση στους εκπροσώπους της τρόικας προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως και να συνταχθεί το σχετικό νομοσχέδιο για να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Η πρόταση των εκπροσώπων της τρικομματικής να μη φορολογηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό 200-300 εκατ. ευρώ που, όπως προτείνουν οι ίδιοι, μπορεί να καλυφθεί από τη φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί, από την υψηλότερη φορολόγηση ακινήτων επιχειρήσεων, από τη μεγαλύτερη φορολόγηση αδήλωτων αγροτεμαχίων και όσων βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

Πάντως οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή δεν θα δεχθούν πρόταση που να μην προβλέπει αφορολόγητο όριο για τα εντός σχεδίου ακίνητα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό περίπου 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψει με τη φοροαπαλλαγή των καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων.

Για τα ακίνητα των επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο, αποτελούμενη από τέσσερις συντελεστές (0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%), ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία.

Στα αγροτεμάχια για το 2014 ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση το στρέμμα, χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο, ενώ από το 2015 θα αθροίζεται η περιουσία των εκτός σχεδίου ακινήτων με αυτήν που βρίσκεται εντός σχεδίου και επί του συνόλου θα επιβάλλεται ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024