Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η στρατηγική είναι σωστή, μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, είπε ο Ντάισελμπλουμ

Η στρατηγική είναι σωστή, μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, είπε ο Ντάισελμπλουμ

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα και το ΕΛΙΑΜΕΠ μίλησε το απόγευμα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το θέμα της ομιλίας του ήταν  «Working together towards European recovery». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προτεραιότητες της Αθήνας για την ανάπτυξη. Παρέμβαση του Λουκά Παπαδήμου για την ανεργία.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα και το ΕΛΙΑΜΕΠ μίλησε το απόγευμα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το θέμα της ομιλίας του ήταν «Working together towards European recovery».

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εστίασε στους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεραστούν οι προκλήσεις στη ζώνη του ευρώ και θα επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.

Έχοντας αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι πολίτες, αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις για το μέλλον της οικονομίας και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Αναφέρθηκε στη στρατηγική του Eurogroup, η οποία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με έναν λογικό τρόπο που θα θέσει τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδήγησαν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και προώθηση της τραπεζικής ένωσης
  • Προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ώθηση της ανάπτυξης

Επίσης, αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα, οι οποίες είναι:

  • Η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροχρόνια
  • Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
  • Η εκμετάλλευση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο και φυσικούς πόρους, που θα της επιτρέψουν να γίνει ανταγωνιστική παγκοσμίως.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η στρατηγική που εφαρμόζεται στην Ευρωζώνη κατά της κρίσης είναι σωστή, ωστόσο μπορεί -όπως είπε- να δεχτεί βελτιώσεις.

Ερωτηθείς για την τραπεζική ένωση, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα μίας τέτοιας επιλογής δεν μπορεί να είναι άμεσα. Πρόκειται για «μεγάλο πρότζεκτ», όπως είπε, που θα διαρκέσει μία δεκαετία.

Επίσης, ερωτηθείς για τα 6 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η ΕΕ για την ανεργία, παραδέχτηκε ότι είναι λίγα. Είπε ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο και ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, αφού δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Για το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχει αποφασιστεί μία συνάντηση των αρμόδιων υπουργών της Ευρωζώνης στο Βερολίνο, απέδωσε τα προβλήματα στο γεγονός ότι σε πολλές χώρες η αγορά εργασίας είναι κλειστή και επεσήμανε τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης.

Παρέμβαση Παπαδήμου για την ανεργία

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έθεσε ερώτημα στον πρόεδρο του Eurogroup για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ευρώπη υπέρ της Ανάπτυξης και κατά της ανεργίας, τονίζοντας ότι απαιτούνται γρήγορες δράσεις για να αποτραπεί η διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

«Θεωρείτε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται εφαρμόζονται στο σωστό ρυθμό και αποτελεσματικά; Και τα θεωρείτε αρκετά, ή πρέπει να συμπληρωθούν από άλλα; Διότι θεωρώ σημαντικό να κάνουμε κάτι για να τονώσουμε την οικονομική δραστηριότητα και να μειώσουμε την ανεργία, διότι διαφορετικά διακυβεύεται όχι μόνο η κοινωνική συνοχή αλλά, και οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή» ρώτησε ο κ. Παπαδήμος.

«Πρώτα από όλα, έχετε δίκιο. Η συγκυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να λάβει μέτρα για την ανεργία των νέων κ.λπ. Θέλει χρόνο. Δεν το αρνούμαι. Θέλει χρόνο για να διατεθούν τα μέσα απ’τις Βρυξέλλες στα κράτη-μέλη. Θέλει χρόνο τα κράτη-μέλη να φτιάξουν προγράμματα για να βοηθήσουν τους νέους να αποκτήσουν εμπειρία ή περισσότερη κατάρτιση, αν χρειάζεται» απάντησε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Απείλησε με Κέιν η Μπάγερν – Εντυπωσιακή απόκρουση του Νόιερ σε σουτ του Βινίσιους (vids)

    Στο 29’ ο Βρετανός έκανε το βολ-πλανέ, αλλά ο Λούνιν έπεσε στη γωνία του και απέκρουσε – Στο 40’ ο Νόιερ απέκρουσε το επικίνδυνο σουτ του Βινίσιους.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 09 Μαϊου 2024