Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διετή παράταση χωρίς χαλάρωση δίνει στον Ολάντ η Μέρκελ

Διετή παράταση χωρίς χαλάρωση δίνει στον Ολάντ η Μέρκελ

Η Γαλλία έχει την υποχρέωση να προχωρήσει με τις διαρθρωτικές αλλαγές μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει κατά δύο χρόνια την προσπάθεια της χώρας να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μετέβη στο Παρίσι με αφορμή εκδήλωση στην οποία παρέστη και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Συμφωνούν για την ύπαρξη προέδρου πλήρους απασχόλησης του Eurogroup με ενισχυμένες εξουσίες, για καλύτερο συντονισμό. Φρανσουά Μιτεράν αποκάλεσε εκ παραδρομής τον πρόεδρο Ολάντ η Μέρκελ...

Η Γαλλία έχει την υποχρέωση να προχωρήσει με τις διαρθρωτικές αλλαγές μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρατείνει κατά δύο χρόνια την προσπάθεια της χώρας να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μετέβη στο Παρίσι με αφορμή εκδήλωση στην οποία παρέστη και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε μάλιστα και σε χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ελλάδα, που έχουν εισάγει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με παράλληλη περικοπή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, στις οποίες δεν συμπεριέλαβε όμως τη Γαλλία.

Όπως επισήμανε η καγκελάριος «συμφωνήσαμε να δώσουμε άλλα δύο χρόνια στη Γαλλία για να περιορίσει το έλλειμμα στο 3%».

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι αυτό συνοδεύεται με την προσδοκία ότι θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Αυτά πάνε χέρι-χέρι», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας αλλά, όπως τόνισε, ότι είναι έργο του Παρισιού και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπαγορεύσει τον τρόπο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

«Οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες, και ο τρόπος που θα γίνει [η μείωση του ελλείμματος] είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους, διαφορετικά δεν θα υπήρχε εθνική κυριαρχία», είπε για να προσθέσει ότι πρέπει να τίθεται «η [εθνική] κυριαρχία πάνω από την εφαρμογή».

Παραταύτα, το θέμα της παράτασης για τη Γαλλία προκαλεί αντιδράσεις στο Βερολίνο που δεν είδε θετικά τη γαλλική θέση και, επιπλέον, όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα δεν παρέλειψε να κάνει συστάσεις για τήρηση των συμφωνηθέντων.

Μόλις την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του CDU για θέματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπαρτλε, κατηγόρησε τον Ολάντ ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει το εσωτερικό ακροατήριό του, εξαιτίας και των πολύ χαμηλών ποσοστών δημοφιλίας που έχει. Η Κομισιόν ήταν πολύ γενναιόδωρη προς τη Γαλλία, είπε ακόμη.

Εν τω μεταξύ, οι δύο χώρες φαίνεται να συμφωνούν με την πρόταση (που είχε καταθέσει προ ημερών και ο πρόεδρος Ολάντ) για πλήρους απασχόλησης πρόεδρο της ευρωζώνης με εξουσίες διαμόρφωσης της οικονομικής πολιτικής.

Ένας πρόεδρος της ευρωζώνης θα ενισχύσει το συντονισμό στο εσωτερικό της, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, ενώ επισήμαναν ότι πρέπει να γίνονται περισσότεροι σύνοδοι του Eurogroup υπό την ηγεσία του προέδρου.

Επιπλέον και οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα εκταμιευτούν πιο γρήγορα τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ που έχει δεσμευτεί να διαθέσει η ΕΕ κατά της ανεργίας των νέων.

Το κλίμα ελάφρυνε από το γλωσσικό ολίσθημα της Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου, η οποία αποκάλεσε τον Ολάντ Φρανσουά Μιτεράν, υπό το συγκαταβατικό βλέμμα του Γάλλου προέδρου.

«Τα θέματα πάνω στα οποία δουλεύουμε τέθηκαν από τον Φρανσουά Μιτεράν: Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, της ανάπτυξης. Η ανεργία των νέων, έχει φυσικά, κεφαλαιώδη σημασία στο έργο μας», είπε η Μέρκελ, πριν συνειδητοποιήσει το σφάλμα της. «Φρανσουά Ολάντ, όχι Φρανσουά Μιτεράν! Φρανσουά Ολάντ», επανέλαβε με χαλαρή διάθεση, ενώ ένα πλατύ χαμόγελο φώτιζε το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024