Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιδείνωση της ύφεσης στην Ευρωζώνη βλέπει ο ΟΟΣΑ

Επιδείνωση της ύφεσης στην Ευρωζώνη βλέπει ο ΟΟΣΑ

Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να σημειώσει η οικονομία της Ευρωζώνης εφέτος, σε μία περίοδο όπου το κλίμα στις ΗΠΑ βελτιώνεται και η Ιαπωνία ανακάμπτει, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ. Η Ευρωζώνη εκτιμάται πως θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο έτος, παρουσιάζοντας συρρίκνωση 0,6%. Για την Ελλάδα, αντίθετα με την εκτίμηση της ΤτΕ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση και το 2014.

Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να σημειώσει η οικονομία της Ευρωζώνης εφέτος, σε μία περίοδο όπου το κλίμα στις ΗΠΑ βελτιώνεται και η Ιαπωνία ανακάμπτει, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 3,1% για την παγκόσμια οικονομία φέτος και 4% για το 2014.

Στην προηγούμενη έκθεσή του, τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 3,4% για το 2013 και 4,2% για το 2014.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ αναμένεται να καταγράψουν ρυθμό ανάπτυξης 1,9% φέτος και 2,8% το 2014, ο υψηλότερος από το 2005.

Αντιθέτως, η Ευρωζώνη εκτιμάται πως θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο έτος, παρουσιάζοντας συρρίκνωση 0,6% φέτος. Το 2014, όμως, αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,1%.

Σημαντικές διαφορές παρουσιάζουν, ωστόσο, οι προοπτικές κάθε κράτους-μέλους.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ είπε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να περιορίζονται.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο περιορισμός της κρίσης χρέους μπορεί να οδηγήσει σε μεταρρυθμιστική κόπωση.

«Όσον αφορά την Ευρώπη, ανησυχούμε ότι ίσως εδραιωθεί ο εφησυχασμός» σχολίασε στο Reuters. «Αυτός είναι ένας νέος κίνδυνος για την Ευρώπη», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει «γενναία μέτρα», πέραν της μείωσης των επιτοκίων, προκειμένου να βοηθήσει την Ευρωζώνη να βγει από την ύφεση.

«Η Ευρώπη είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση» συμπλήρωσε.

«Πιστεύουμε ότι η ευρωζώνη πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά μέτρα. Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε ποσοτική χαλάρωση ευρωζώνης», είπε, αναφερόμενος στην πολιτική εκτύπωσης χρήματος για αγορές assets με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ο Οργανισμός αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία στο 1,6% φέτος, ενώ υιοθέτησε πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την Κίνα, προβλέποντας ότι η οικονομία της θα επεκταθεί κατά 7,8% έναντι προηγούμενης εκτίμησής του για 8,5%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μίχαλ Ζεβλάκοφ στο in: «Ξεκινά μια νέα μεγάλη εποχή για τον Ολυμπιακό – Χάρηκα πολύ με την πορεία της ομάδας»

Ο παλαίμαχος αμυντικός του Ολυμπιακού, Μίχαλ Ζεβλάκοφ μίλησε στο in για τον τελικό του Confernece League κι έστειλε μήνυμα στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024