Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα επηρεάσει τις τιμές, λέει η αγορά

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα επηρεάσει τις τιμές, λέει η αγορά

Με το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση να βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα, λόγω και της τουριστικής περιόδου, οι απόψεις διίστανται για το αν η κίνηση αυτή θα επιφέρει μείωση των τελικών τιμών των προσφερόμενων ειδών, καθώς παράγοντες της αγοράς επεσήμαιναν ότι οι αυξήσεις ΦΠΑ «απορροφήθηκαν». Πάντως, η κυβέρνηση που θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να πείσει την τρόικα να εγκρίνει τη μείωση, μιλά για πακέτο συνοδευτικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν ότι η όποια μείωση θα περάσει στην τελική τιμή.

Με το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, λόγω και της τουριστικής περιόδου, οι απόψεις διίστανται για το αν η κίνηση αυτή θα επιφέρει και μείωση των τελικών τιμών των προσφερόμενων ειδών.

Ενδεικτική η δήλωση της Ομοσπονδίας των εστιατόρων ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μειώσεων στις τιμές, καθώς οι όποιες αυξήσεις ΦΠΑ απορροφήθηκαν από τους επαγγελματίες και δεν πέρασαν στο τελικό προιόν.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μειώσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εστιατόρων Γιώργος Καββαδάς καθώς -όπως είπε- δεν προχώρησαν σε αυξήσεις των τιμών με την αύξηση του ΦΠΑ.

«Η εστίαση δεν μετέφερε την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις τιμές. Παρόλα αυτά έχει προχωρήσει αντίθετα σε μείωση τιμών όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να μπορέσει να προσελκύσει πελάτες. Νομίζω ότι οι τιμές δεν μπορούν να μειωθούν εκτός εάν η ψυχολογία που θα δημιουργήσει η μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% σε ορισμένα είδη μπορέσουμε και κατεβάσουμε τιμές» ανέφερε Γ.Καββαδάς.

Πάντως η κυβέρνηση που θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να πείσει την τρόικα να εγκρίνει την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μιλά για πακέτο συνοδευτικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν ότι η όποια μείωση θα περάσει στην τελική τιμή.

Όπως επισήμανε στο MEGA ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς «εξετάζουμε την έκδοση αγορανομικής διάταξης με βάση την οποία για ένα τουλάχιστον χρόνο θα διατηρείται η τιμή προ της μείωσης του ΦΠΑ πάνω στον τιμοκατάλογο, ώστε ο πελάτης ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει αν η μείωση του ΦΠΑ περνάει στη τελική τιμή».

Αυτονόητη θεωρεί την πτώση των τιμών αν μειωθεί ο ΦΠΑ και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, λέγοντας ότι θα πρέπει όλοι να συμβάλλουν ώστε να γίνει ανταγωνιστική η χώρα μας στο εξωτερικό, με τιμές ελκυστικές όχι μόνο για τους ξένους αλλά κυρίως για τους Έλληνες που δοκιμάζονται φέτος από την μείωση των εισοδημάτων τους.

«Το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση είναι από τα πρώτα, τους μεγάλους στόχους και του υπουργείου Τουρισμού αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης. Πιστεύω θα μπορέσει να δώσει πραγματικά ανάσα στην αγορά, την χρειάζεται» επισήμανε η κυρία Κεγαλογιάννη.

Ερωτηθείσα εάν θα συνοδευθεί με μειώσεις των προσφερομένων ειδών η κυρία Κεφαλλογιάννη απάντησε ότι αυτό είναι αυτονόητο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024