Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ανάκαμψη θα έρθει το 2014, επιμένει ο Γ.Προβόπουλος

Η ανάκαμψη θα έρθει το 2014, επιμένει ο Γ.Προβόπουλος

Η Ελλάδα άντεξε στην κρίση, η οποία αποτέλεσε ορόσημο για την κοινωνία, υποστήριξε ο Γ.Προβόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα της ΤτΕ, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Το τραπεζικό σύστημα ισχυροποιείται, οι καταθέσεις επιστρέφουν, οι μακροοικονομικές ισορροπίες αποκαθίστανται, είπε ο διοικητής επαναλαμβάνοντας την πρόβλεψή του για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014. Η λέξη «Grexit» αντικαταστάθηκε προσφάτως από την λέξη «Grecovery», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα άντεξε στην κρίση, η οποία αποτέλεσε ορόσημο για την κοινωνία, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας την Πέμπτη το απόγευμα σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΤτΕ, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Β.Κονστάντσιο.

Το τραπεζικό σύστημα ισχυροποιείται, οι καταθέσεις επιστρέφουν, οι μακροοικονομικές ισορροπίες αποκαθίστανται, είπε ο διοικητής της ΤτΕ, επαναλαμβάνοντας την πρόβλεψή του για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014.

O Γιώργος Προβόπουλος, επεσήμανε ότι η πρόσφατη πρόοδος της Ελλάδας όσον αφορά την αναδιάρθρωση της οικονομίας της αντανακλά, σε μεγάλο βαθμό, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι το μέλλον της Ελλάδος βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ.

Προσέθεσε ότι τα οφέλη από την προσαρμογή που επιτεύχθηκε στη χώρα μας εκτείνονται όμως και πέρα από τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανταγωνιστικότητας που επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωσή του, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί και πάλι στο ρόλο του, παρέχοντας χρηματοδότηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος, είπε.

«Ως Διοικητής του ιδρύματος που είναι αρμόδιο για την εποπτεία και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι, μετά από τρία χρόνια βαθιάς κρίσης, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όχι μόνο έχει διαφυλαχθεί, αλλά και έχει ισχυροποιηθεί […] Έτσι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνεται πιο συμπαγές και πιο αποδοτικό και θα αξιοποιηθούν οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας. Ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο και αποκτά ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κεντρικός τραπεζίτης.

Κάνοντας σύντομο απολογισμό των εξελίξεων που μεσολάβησαν από την κορύφωση της κρίσης τον περασμένο Ιούνιο, μέχρι σήμερα ο κ. Προβόπουλος παρατήρησε ότι:

-οι τιμές των μετοχών έχουν υπερδιπλασιαστεί,

-οι διαφορές αποδόσεων των ομολόγων (περιθώρια – spreads) έχουν μειωθεί κατά 25% (2.500 μονάδες βάσης και πλέον),

-οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν αυξηθεί κατά 12% περίπου,

– τα τραπεζογραμμάτια που είχαν αποθησαυριστεί -βασική ένδειξη της ανασφάλειας που επικρατούσε- επιστρέφουν σταδιακά στο τραπεζικό σύστημα,

-η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί σχεδόν κατά 35%.

Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε την πρόβλεψη του για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014, ενώ έκανε αναφορά στη μεταβολή της φρασεολογίας των αγορών, από το Grexit παλαιότερα, στο Grecovery.

«Ως συνήθως, οι αγορές έχουν δίκιο, αλλά με λίγη καθυστέρηση!», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κοστάντσιο επεσήμανε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν μονόδρομο ακόμη και στις χώρες που διαθέτουν πλεονασματικά ισοζύγια πληρωμών.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ και του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέας της αυτά καθήκοντα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Γεμάτη από νωρίς η Θυρα 7 στο «Γ. Καραϊσκάκης» (vid)

Σχεδόν 1 ώρα πριν από την έναρξη του μεγάλου ημιτελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα, η Θύρα 7 έχει γεμίσει από τους φίλους των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024