Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Φοροδιαφυγή και ενέργεια στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Στην ενέργεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης θα εστιάσει η Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας. Πολιτική δέσμευση ώστε να έχει διασφαλίσει η ΕΕ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων θα ζητήσει στις Βρυξέλλες ο Ζοζέ Μπαρόζο. Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζουν στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) με προγραμματισμένη διάρκεια τεσσάρων ωρών.

Στην ενέργεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης θα εστιάσει η Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας. Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζουν στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) με προγραμματισμένη διάρκεια τεσσάρων ωρών.

Στον τομέα της φορολογίας, η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, ενώ αναμένεται να καλέσει σε ταχεία πρόοδο σε σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, τη φορολόγηση των εισοδημάτων από αποταμιεύσεις και την καταπολέμηση της απάτης στην καταβολή του ΦΠΑ.

Ειδικότερα, στο ζήτημα της ανταλλαγής φορολογικών δεδομένων, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, καθώς την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών μπλόκαραν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο, όπως τόνισε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους στο ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών με τρίτες χώρες. «Όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, αποδέχθηκαν να διαπραγματευτούν με τρίτες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συμβιβασμός σε αυτό το ζήτημα» ανέφερε ο ίδιος.

Στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε την Τρίτη σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, τονίζοντας ότι η απώλεια πόρων της ΕΕ από τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη υπολογίζεται σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης θα ζητήσει να υπάρξει πολιτική δέσμευση ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει διασφαλίσει η ΕΕ την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος (μισθοί, μερίσματα, τοκομερίδια, κέρδη από κεφάλαια, κ.λπ.).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει στις Βρυξέλλες την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και στην ανάπτυξη των δικτύων, με σκοπό να μπει τέλος μέχρι το 2015 στην απομόνωση ορισμένων κρατών-μελών από τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα επικεντρωθεί επίσης στην ανάγκη για επενδύσεις, καθώς και στην πολλαπλότητα των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται ακόμη να ζητήσει περαιτέρω δράσεις στο θέμα των τιμών και του υψηλού κόστους της ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, «στόχος αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να θέσει κατευθύνσεις σε δύο σημαντικά θέματα για την οικονομία της Ευρώπης και την κοινωνική συνοχή. Την ενέργεια και τη φορολογία».

Στην επιστολή του, ο Ρομπάι πισημαίνει ότι η συζήτηση για την ενέργεια θα επικεντρωθεί σε τρία ζητήματα. Την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την ανάπτυξη ενδογενών πηγών ενέργειας και την προσέλκυση επενδύσεων για σύγχρονες ενεργειακές υποδομές.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να κάνουν μια πολιτική συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία, χωρίς να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024