Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέες παρεμβάσεις για το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών προωθεί η κυβέρνηση

Νέες παρεμβάσεις για το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών προωθεί η κυβέρνηση

Από τα 343 κλειστά επαγγέλματα το 72% έχει απελευθερωθεί πλήρως και απομένει, το αμέσως επόμενο διάστημα, η λήψη νομοθετικών δράσεων για την απελευθέρωση ορισμένων ειδικοτήτων τόνισαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης. Προανήγγειλαν δε νέο κύκλο νομοθετικών παρεμβάσεων για «άνοιγμα» επαγγελμάτων και αγορών που δεν εντάσσονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις. Στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, με το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων να αποτελεί σημείο τριβής και εντός της κυβέρνησης.

Από τα 343 κλειστά επαγγέλματα το 72% έχει απελευθερωθεί πλήρως και απομένει, το αμέσως επόμενο διάστημα, η λήψη νομοθετικών δράσεων για την απελευθέρωση ορισμένων ειδικοτήτων, άρα, έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης, τόνισαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας και Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αναλύοντας τα οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση από το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, οι δύο υπουργοί προανήγγειλαν νέο κύκλο νομοθετικών παρεμβάσεων για «άνοιγμα» επαγγελμάτων και αγορών που δεν εντάσσονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ετοιμάζει νέα μελέτη για 20 επαγγέλματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε και ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που παραμένει σημείο τριβής, προκαλώντας και ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι για το θέμα θα αποφασίσει η Βουλή.

Ο κ.κ Γ.Στουρνάρας και Κ.Χατζηδάκης γνωστοποίησαν ακόμη ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών.

Ακόμη, υπογράμμισαν ότι ξεπερνιέται η πιστωτική ασφυξία και ότι όσο βελτιώνεται η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών τόσο ευκολότερη θα γίνει η παροχή κεφαλαίου κίνησης για επαγγελματίες

Για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά προχωρά η συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά του ΛΑΓΗΕ του ΑΔΜΗΕ, ενώ, σημείωσε ότι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία δεν είναι ακόμη εφικτή.

Άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων

Η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελμάτων δεν υπόκειται πλέον σε κανέναν περιορισμό, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης», είπε προσθέτοντας ότι 72% του συνόλου των επαγγελμάτων είναι πλέον «πλήρως απελευθερωμένο».

Ενδεικτικά ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στους συμβολαιογράφους, στα ταξί, στους αναλογιστές, στους ορκωτούς εκτιμητές, στους γεωτεχνικούς, κ.ά.

«Απελευθερώνουμε αγορές και επαγγέλματα για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, την καταπολέμηση της ανεργίας και την πτώση των τιμών στην αγορά» είπε, φέρνοντας αρκετά παραδείγματα για τη θετική επίπτωση που είχε το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, όπως του συμβολαιογράφου, στη μείωση των τιμών και την είσοδο νέων επαγγελματιών στον χώρο.

«Για πρώτη φορά από το 1968 οι τιμές μειώθηκαν τον Μάρτιο εφέτος. Οι τιμές πέφτουν πλέον στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι άργησαν να πέσουν», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως είπε, το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 15%, αν στην Ελλάδα η απελευθέρωση είχε φθάσει στο επίπεδο των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε μάλιστα ότι ετοιμάζεται νέα μελέτη από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για 20 επαγγέλματα, για τα οποία θα εξεταστεί ο βαθμός απελευθέρωσης και οι μεταβολές στις αμοιβές και στις τιμές. Η μελέτη θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο του 2013.

Επίσης, έχει ζητηθεί από όλα τα υπουργεία η κωδικοποίηση για μείωση της γραφειοκρατίας μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα – παρατηρητήριο για τις δυνατότητες εισόδου κάποιου στην αγορά εργασίας, είτε ως επιχειρηματίας, είτε ως εργαζόμενος.

Εκτός από τα κλειστά επαγγέλματα, η έμφαση του υπουργείου Ανάπτυξης θα επικεντρωθεί στο άνοιγμα των αγορών.

«Για πολλά χρόνια ο καθένας κέρδιζε τη δική του προσωπική μάχη αλλά χάναμε τον πόλεμο από τις αγκυλώσεις και τα εμπόδια εισόδου στην αγορά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Με 148 ρυθμίσεις που έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ελευθερίας στις αγορές για την πώληση προϊόντων.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα και αποκλιμακώνονται οι τιμές, έγινε απελευθέρωση πώλησης καπνικών ειδών και βρεφικού γάλακτος με ορατά αποτελέσματα στις τιμές του δεύτερου, δημιουργήθηκε σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για τεχνικά επαγγέλματα, όπως για υδραυλικούς, ψυκτικούς και ακολουθούν οι ηλεκτρολόγοι, απελευθερώθηκε το επάγγελμα του λογιστή, απελευθερώθηκε πλήρως η αγορά των φορτηγών και οι μεταφορές σε σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες, και τα ξενοδοχεία μπορούν να μεταφέρουν τους πελάτες τους στις μονάδες τους, και προωθήθηκαν μέτρα για τις στρεβλώσεις στην αγορά υγρών καυσίμων, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την ίδρυση εταιρειών.

Στη Βουλή η κυριακάτικη λειτουργία μαγαζιών

Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς, με αλλαγές στην αγορά καυσίμων και διατάξεις με στόχο την προστασία των καταναλωτών, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Επίσης θα περιέχει ρυθμίσεις για τις προσφορές και εκπτώσεις με τέσσερις περιόδους, αλλά και ρύθμιση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Το υπουργείο, είπε ο κ. Χατζηδάκης, προτείνει να είναι ανοικτά τα καταστήματα επτά Κυριακές.

«Μέχρι πριν πέντε – έξι χρόνια γινόταν πόλεμος και γι’ αυτό και για την προαιρετική δυνατότητα να ανοίγουν τα μικρά καταστήματα κάτω από 250 τ.μ., εμείς λέμε να ανοίγουν όσες Κυριακές θέλουν.»

» Ωστόσο, σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει συναίνεση και δεν έχουμε τρόπο να επιβάλλουμε τη θέση μας αλλά δεν έχουμε και τρόπο να λέμε το αντίθετο.»

» Έχουμε μια θέση που την υποστηρίζει η πλειοψηφία των καταναλωτών όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις, και κάποιοι επιχειρηματικοί φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) την υποστηρίζουν» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Θα γίνει διάλογος και θα δούμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει ως προς αυτό. Η Βουλή θα αποφασίσει με δημοκρατικές διαδικασίες. Η τάση είναι να υπάρξει αυτό το μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς και στην ελληνική αγορά, και άποψή μου είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Νέες ρυθμίσεις και στο βάθος μείωση τιμών

Νέα ρύθμιση που θα έρθει το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, αφορά τις υπεραστικές μεταφορές, είτε με παροχή έργου, είτε με διαγωνισμό σε γραμμές ελεύθερης επιλογής που μπορεί να τις εκτελεί κάθε ενδιαφερόμενος, ενώ, για τις άγονες γραμμές θα προβλέπεται επιδότηση.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα θα κατατεθεί μια πρώτη τροπολογία με μέτρα και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την αναβάθμιση της θέσης της χώρας στην ετήσια έκθεση.

Σημειώνεται, ότι στην τροπολογία αυτή θα υπάρχουν σημαντικές ρυθμίσεις για την επιχειρηματικότητα, όπως και ότι δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο στις ΕΠΕ, θα μειωθούν οι διαδικασίες ίδρυσης κατά 30%, στις εισηγμένες εταιρίες θα περιορίζεται η συναλλαγή με μετοχές συγγενών για να προστατεύονται οι επενδυτές μειοψηφίας, ενώ στην οικοδομική άδεια θα μειωθεί το κόστος και η γραφειοκρατία.

Για τη μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας στα κτίρια, θα έχει μεγαλύτερη ευθύνη ο μηχανικός και θα απεμπλέκεται η πυροσβεστική.

Εξάλλου, διυπουργικές ομάδες εργάζονται με ορίζοντα έτους για την καταγραφή προβλημάτων στον κλάδο των «logistics» ώστε να έρθουν στη Βουλή οι πρώτες ρυθμίσεις.

Για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, στη βάση μελέτης του ΣΕΒ, αντίστοιχες ομάδες εργάζονται με στόχο την άρση των αγκυλώσεων και την εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, η δουλειά έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και έχουν χαρτογραφηθεί, ήδη, όσα εμποδίζουν τις τιμές να πέσουν.

«Δεν είμαστε κοντά σε οριστικές ρυθμίσεις» είπε ο κ. Χατζηδάκης και ενδεικτικά ανέφερε ότι στον τουρισμό έχουν εντοπιστεί 131 πιθανά σημεία παρέμβασης, 39 σημεία στα δομικά υλικά, στο λιανικό εμπόριο 200 πιθανά σημεία, στην επεξεργασία τροφίμων 96 σημεία και τέλος 51 πιθανά σημεία στις οριζόντιες μελέτες, όπως για τη χρήση γης κ.λπ.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται να είναι έτοιμη η πρώτη δέσμη των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, είπε.

«Όλοι οι περιορισμοί ναρκοθετούν την πορεία μας προς το μέλλον και είναι δική μας απόφαση να προχωρήσουμε …» σχολίασε ο Κ.Χατζηδάκης.

Έντονα αντιδρά η αγορά

Κατηγορηματικά απορρίπτουν φορείς της αγοράς τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και το άνοιγμα των επαγγελμάτων συμβάλλουν στην μείωση των τιμών και στην τόνωση της απασχόλησης.

Εάν ισχύσει η απόφαση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ακόμη περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί καταστηματάρχες, ενώ στις μεγάλες εταιρείες η αλλαγή αυτή θα αυξήσει την ένταση της εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους, υποστηρίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι οκτώ φορέων υπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων του κλάδου.

Ζητούν μάλιστα, μεταξύ άλλων, τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και την κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων, που απελευθερώνουν το ωράριο.

«Τα επιχειρήματα πως [η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας] θα βοηθήσει την ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τους τζίρους, συγκρούονται με την ίδια την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που μας λέει πως όσο μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις, τόσο θα μειώνεται και ο τζίρος στην αγορά», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΚΚΕ: προωθούν τη χρεοκοπία των ΜμΕ

«Η λεγόμενη απελευθέρωση των επαγγελμάτων, που προωθεί η κυβέρνηση και βιώνουν ήδη δεκάδες κλάδοι αυταπασχολουμένων (ταξί, φορτηγά, αρτοποιοί κ.λπ.), ούτε την απασχόληση ενίσχυσε ούτε τις τιμές μείωσε, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση», επισημαίνει το ΚΚΕ σχολιάζοντας τη συνέντευξη των Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη σχετικά με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Το ΚΚΕ αναφέρει πως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων «πραγματοποιείται σε σύμπνοια κυβέρνησης – ΕΕ και έχει στόχο τον περαιτέρω εκτοπισμό και τη χρεοκοπία χιλιάδων αυταπασχολουμένων, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να καταλάβουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο».

«Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας που θα οδηγήσει στην ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών εμποροκαταστημάτων», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ρεάλ – Μπάγερν 2-1: Αδιανόητη ανατροπή και επική πρόκριση στον τελικό για τους Μαδριλένους (vids)

Με δύο γκολ του Χοσέλου στα τελευταία λεπτά (88’ – 90+1’), η Ρεάλ έκανε την ολική ανατροπή απέναντι στην Μπάγερν και προκρίθηκε στον τελικό του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024