Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Νέα συνάντηση ΓΣΕΕ-εργοδοτών, λίγο πριν ψαλιδιστούν ξανά οι μισθοί

Την Πέμπτη πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Πλέον, όμως, εκτός των άλλων παραγόντων ασφυκτικά πιέζει και ο χρόνος, αφού στις 15 Μαΐου λήγει η μετενέργεια της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, καθώς και 42 κλαδικών συμβάσεων, γεγονός που θα επιφέρει νέες μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, από 10% έως 20%, με την κατάργηση του επιδόματος γάμου και άλλων επιδομάτων. Απόσυρση από τις συνομιλίες ζητά το ΠΑΜΕ από τη ΓΣΕΕ.

Την Πέμπτη πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Πλέον, όμως, εκτός των άλλων παραγόντων (τρόικα, δεσμεύσεις της κυβέρνησης, νομοθετικό πλαίσιο) ασφυκτικά πιέζει και ο χρόνος, αφού στις 15 Μαΐου λήγει η μετενέργεια της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, καθώς και 42 κλαδικών συμβάσεων, γεγονός που θα επιφέρει νέες αναταραχή στις εργασιακές σχέσεις και νέες μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, από 10% έως 20%, με την κατάργηση του επιδόματος γάμου και άλλων επιδομάτων.

Για προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα μιλά το ΠΑΜΕ και ανακοινώνει την απουσία της παράταξής του (ΔΑΣ) από τη συνάντηση, «μη θέλοντας να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους μια συζήτηση που πάνω στο τραπέζι είναι μόνο το πόσα ακόμα θα χάσουν οι εργαζόμενοι».

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ ζητά «την άμεση συζήτηση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ με θέμα την άμεση διακοπή της συζήτησης με τον ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διότι η συζήτηση που διεξάγεται γίνεται σε βάση που υπονομεύει τα εναπομείναντα δικαιώματα».

Το ΠΑΜΕ ζητά «να αποφασιστεί σύγκλιση σύσκεψης με την παρουσία των διοικήσεων των ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ και κλαδικών συμβάσεων».

Κληθείς να δώσει την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ότι οι εργοδότες «προσανατολίζονται στο νέο κατώτερο μισθό».

Όντως η απόσταση από την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των εταίρων είναι μεγάλη, όπως φάνηκε από την πρώτη συνάντησή τους για το θέμα στις 25 Απριλίου.

Τότε ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλοπουλος τονίζοντας ότι η «παραδοσιακή» ΕΓΣΕΕ «έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα», απέρριψε το αίτημα των συνδικάτων για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ.

Την αλλαγή των συνθηκών, κυρίως μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, αναγνωρίζουν και υπογραμμίζουν και μικρότεροι εργοδοτικοί φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), που μέχρι τώρα κρατώντας ηπιότερη και πιο υποστηρικτική στάση, στήριζαν τα αιτήματα των συνδικάτων για το θέμα των μισθών και των συμβάσεων.

Ενδεικτική η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ την Τετάρτη στην οποία αφού προειδοποιεί ότι η λήξη της μετενέργειας θα επιφέρει νέες αναταράξεις στις εργασιακές σχέσεις με τη μείωση των μισθών να φθάνει έως και 20%, επισημαίνει εκ νέου ότι οι συνθήκές έχουν αλλάξει και τονίζει ότι:

«Επί του παρόντος η ΕΣΕΕ μπορεί να μετέχει σε μία συμφωνία εργασιακής ειρήνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την ανάσχεση της ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας, καθώς και την επιθυμία όλων να επιστρέψει η διαδικασία στην αρμοδιότητά μας και να επαναθεσμοθετηθεί η υποχρεωτική επέκταση της ΕΓΣΣΕ».

«Οι θεσμοθετημένοι κοινωνικοί εταίροι, μέσω της δύναμης του κοινωνικού διαλόγου καλούμαστε να βγούμε μόνοι μας από την προσπάθεια απομόνωσής μας και να παίξουμε ένα νέο, σύγχρονο και ουσιαστικό ρόλο, μαθαίνοντας από τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος» τονίζει η ΕΣΕΕ, κάνοντας χρήσιμη ανασκόπηση στο πώς φτάσαμε ως εδώ και το ρόλο της Συνομοσπονδίας στις διαπραγματεύσεις.

Ειδικά δε σε ότι αφορά το ενδεχόμενο η ΓΣΕΕ να προσπαθήσει να υπογράψει ΕΓΣΣΕ με όσους εκ των εργοδοτών το δεχθούν, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι για την Συνομοσπονδία κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό «δεδομένου ότι η Εθνική Κλαδική Σύμβαση του Εμπορίου είναι ακόμα σε ισχύ. Το περιβάλλον όμως όντως έχει αλλάξει από τα δικά μας λάθη και φοβίες και από την στιγμή που η -οποιαδήποτε- Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύει μόνο για τους εργοδότες που την υπογράφουν, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αντιδράσεων και επιπλέον αποχωρήσεων μελών μας από τους Εμπορικούς Συλλόγους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024