Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέο γύρο λιτότητας ανακοίνωσε στους Πορτογάλους ο πρωθυπουργός

Νέο γύρο λιτότητας ανακοίνωσε στους Πορτογάλους ο πρωθυπουργός

Νέα μέτρα λιτότητας ύψους 4,8 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας για τη μείωση των δαπανών και την ικανοποίηση των δανειστών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, έκτακτες εισφορές και εθελούσια για έξοδο χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Νέα μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας για τη μείωση των δαπανών και την ικανοποίηση των δανειστών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, έκτακτες εισφορές και εθελούσια για έξοδο χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, η κατώτερη ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 65 στα 66 έτη, προβλέπεται επιβολή έκτακτων εισφορών, από την οποία θα εξαιρούνται μόνο όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη.

Ακόμη, ο Πάσους Κοέλιου ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να αυξήσει τις ώρες εργασίας από τις 35 στις 40 την εβδομάδα για τους δημόσιους υπαλλήλους, κάτι που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, επί συνόλου -κατά εκτιμήσεις- 700 χιλιάδων.

Το νέο πακέτο φτάνει τα 4,8 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα έως το 2015.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει στόχο την εξοικονόμηση συνολικά 6 δισ. ευρώ έως το 2016.

«Εάν διστάζαμε τώρα, αυτό θα κατάφερνε βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία που έχουμε ήδη ανακτήσει» δήλωσε ο Κοέλιου, προσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να αποφευχθεί ένα δεύτερο μνημόνιο.

Με τις νέες περικοπές, το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλίας αναμένεται να μειωθεί στο 5,5% του ΑΕΠ το 2013, στο 4% το 2014 και στο 2,5% το 2015.

Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η πορτογαλική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί 2,3% το 2013 και να αναπτυχθεί 0,6% το 2014, ενώ η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 18%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο επικεφαλής της κυβέρνησης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα που οδήγησαν το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει ως αντισυνταγματικά προηγούμενα μέτρα, όπως προειδοποίησε νωρίτερα η Επιτροπή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024