Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο 0,50% μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ χωρίς να αποκλείει περαιτέρω δράση

Στο 0,50% μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ χωρίς να αποκλείει περαιτέρω δράση

Στη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο νέο -ιστορικά- χαμηλό 0,50%, προχώρησε η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν από τις αγορές, δίνοντας ανάσα σε εκατομμύρια δανειολήπτες. Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν προειδοποίησε ο Μ.Ντράγκι, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη και για περαιτέρω δράση, αν χρειαστεί. Δεσμεύθηκε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διοχετεύει απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες και το 2014 και ότι θα ενισχύσει τον δανεισμό μικρών επιχειρήσεων.

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο νέο -ιστορικά- χαμηλό επίπεδο του 0,50%, αποφάσισε, για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες, την Πέμπτη το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναμενόταν ευρέως από τις αγορές, μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το στόχο της ΕΚΤ και εν μέσω υψηλής ανεργίας.

Παράλληλα, διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 0% και μείωσε το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1% από 1,5%.

Πάντως λίγοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η μείωση αυτή του επιτοκίου θα καταφέρει να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα, κάτι που φαίνεται να το αναγνωρίζει και η ίδια η ΕΚΤ που τόνισε ότι θα συνεχίσει να παρέχει στις τράπεζες όση ρευστότητα χρειάζονται τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2014, καθώς και ότι θα αναζητήσει τρόπους ενίσχυσης του δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν τον αιμοδότη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση του βασικού επιτοκίου του ενιαίου νομίσματος θα δώσει «ανάσα» σε εκατομμύρια δανειολήπτες με χρέη που τοκίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Κερδισμένες θα βγουν και οι ελληνικές τράπεζες, καθώς θα αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και από τον ELA με πιο ευνοϊκούς όρους ως προς το κόστος του χρήματος.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν.

«Συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα περαιτέρω εξασθένησης της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης και αργής ή ανεπαρκούς εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να πλήξουν την εμπιστοσύνη και να καθυστερήσουν την ανάπτυξη» εξήγησε.

«Το αδύναμο οικονομικά κλίμα συνεχίστηκε και την φετινή άνοιξη», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «η νομισματική μας πολιτική παραμένει προσαρμοστική για όσο καιρό χρειάζεται».

Η ΕΚΤ θα «παρακολουθεί πολύ στενά» όλα τα στοιχεία που ανακοινώνονται, δήλωσε ο Ντράγκι, φράση που συνήθως υποδηλώνει νέα μείωση επιτοκίων.

Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων ήταν σχεδόν ομόφωνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,2% τον Απρίλιο, αρκετά χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα κάτω του 2%.

Ο Μάριο Ντράγκι είπε ακόμη ότι η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, κίνηση που πυροδότησε πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ο ιταλός τραπεζίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υλοποίησης δημοσιονομικών προσαρμογών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Υπό την πίεση της κρίσης, αρκετές χώρες ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο της αύξησης φόρων σε ένα περιβάλλον ήδη υψηλής φορολόγησης» σημείωσε.

Κάλεσε επίσης τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης να μην «καταστρέψουν την πρόοδο που έχουν πετύχει».

Έσπευσε, πάντως, να ξεκαθαρίσει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από τις κυβερνήσεις των χωρών.

Τέλος, ο Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δανείζει στις τράπεζες όσα κεφάλαια χρειάζονται έως την 8η Ιουλίου 2014 με βάση τη διαδικασία των δημοπρασιών με σταθερό επιτόκιο.

Σημείωσε ακόμα ότι η ΕΚΤ έχει αρχίσει διαβουλεύσεις με «ευρωπαϊκούς θεσμούς για πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν μία λειτουργική αγορά για τιτλοποιημένα ομόλογα που θα έχουν ως ενέχυρο δάνεια σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις».

Αποδεκτά από 9/5 τα ομόλογα της Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θα δέχεται ως ενέχυρο για τους σκοπούς των πιστωτικών συναλλαγών του Ευρωσυστήματος (την παροχή, δηλαδή, ρευστότητας από την ίδια στις τράπεζες) ομόλογα που έχει εκδώσει ή εγγυηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία θα υπόκεινται σε ειδικά ποσοστά μείωσης (haircuts).

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να διευκολύνει το δανεισμό των κυπριακών τραπεζών μέσω των συμβατικών εργαλείων χορήγησης ρευστότητας της τράπεζας, τα οποία είναι φθηνότερα από τον το μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA).

‘Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέπεια της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να μην εφαρμόζει ελάχιστα όρια πιστοληπτικής αξιολόγησης όσον αφορά τα κυπριακά ομόλογα.

Η άρση του παραπάνω περιορισμού θα διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας και θα ισχύσει για όλα τα υφιστάμενα και τα νέα ομόλογα, ενώ θα εφαρμοσθεί από τις 9 Μαΐου με σχετική νομοθετική πράξη, στην οποία θα εξειδικεύονται και τα ποσοστά μείωσης.

Στην απόφασή του, το ΔΣ της ΕΚΤ έλαβε υπόψη το μνημόνιο που συνήψε η Κύπρος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο εγκρίθηκε από τα κράτη – μέλη και αντανακλά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Το ΔΣ της ΕΚΤ θεωρεί ότι το πρόγραμμα αυτό είναι κατάλληλο.

Τα κυπριακά ομόλογα σταμάτησαν να γίνονται αποδεκτά σε πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2012, όταν η Fitch ακολουθώντας τους άλλους δύο κύριους οίκους αξιολόγησης, υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου στην κατηγορία των ‘σκουπιδιών’, δηλαδή του κρατικού χρέους που δεν θεωρεί επένδυση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024