Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εφικτό το 10% για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, λέει ο Αλ.Τουρκολιάς

Εφικτό το 10% για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, λέει ο Αλ.Τουρκολιάς

Αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου της κάλυψης του 10% στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αλ.Τουρκολιάς στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης το μεσημέρι της Μ.Δευτέρας. Οι μέτοχοι της ΕΤΕ ενέκριναν τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 9,75 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Χριστοδούλου.

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη του στόχου της κάλυψης του 10% στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλ.Τουρκολιάς, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης το μεσημέρι της Μ.Δευτέρας.

Οι μέτοχοι της ΕΤΕ ενέκριναν τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 9,75 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Χριστοδούλου.

Aύριο Μ.Τρίτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας συνεδριάζει για να εγκρίνει το Ενημερωτικό Δελτίο το οποίο θα σταλεί για έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα είναι διαθέσιμο μετά την έγκρισή του από την ΕΚ.

«Με τις διαβεβαιώσεις και τα μηνύματα που έχουμε πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο», σημείωσε ο κ. Τουρκολιάς και προσέθεσε ότι «στην προσπάθεια μας αυτή συστρατεύονται εκατοντάδες χιλιάδες μέτοχοι, παραδοσιακοί, άλλα και νέοι, που προστέθηκαν στο δυναμικό μας» μέσω της ανταλλαγής μετοχών με την Eurobank.

«Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, από τον μικροκαταθέτη μέχρι τον μεγάλο επενδυτή, από τον πιο μικρό δανειολήπτη και μέχρι τον πιο μεγάλο δανειακό μας πελάτη, καθώς και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ομίλου», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη μάχη για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της ΕΤΕ, ο κ. Τουρκολιάς είπε ότι «με τα warrants παρέχεται η δυνατότητα για τη σταδιακή ανάκτηση της πλειοψηφίας της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας από ιδιωτικά κεφάλαια σε ορίζοντα 5ετίας».

Απευθυνόμενος στους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να πάρουν μια απόφαση «για μια Εθνική όπως την θέλουμε όλοι μας: ανεξάρτητη, πολυμετοχική, ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα, υγιή, θωρακισμένη έναντι κινδύνων, δυναμική, καινοτόμο και κύριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και της ευημερίας του έθνους».

«Δεν σας καλώ να συμμετάσχετε σε ένα εγχείρημα ιδεαλιστικού περιεχομένου. Η Εθνική έχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που την ξεχωρίζουν από άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, θα αποτελέσουν τη βάση της μελλοντικής ανάκαμψης της κερδοφορίας της και θα της επιτρέψουν να διαδραματίσει τον παραδοσιακό της ρόλο ως κυρία πηγή χρηματοδότησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Τουρκολιας, απευθυνόμενος στους μετόχους της Τράπεζας, παραθέτοντας αναλυτικά οικονομικά στοιχεία από τις δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας.

Αναφερόμενος γενικότερα στην ελληνική οικονομία ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι οι βασικές της αδυναμίες έχουν πλέον διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό. «Η συνακόλουθη μείωση της αβεβαιότητας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις. Δίνουν ταυτόχρονα ελπίδες πως θα επιτευχθεί μια διατηρήσιμη αναστροφή του κλίματος, που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη. Πρώιμες ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να εμφανιστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του έτους», είπε ο κ. Τουρκολιάς.

Αναφερόμενος γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα είπε μεταξύ άλλων ότι είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν εμφανιστεί ενδείξεις σταθεροποίησης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών. Από το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και τους πρώτους μήνες του 2013 οι νέες επισφάλειες στην Ελλάδα μειώνονται σε σχέση με αυτές κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2012, είπε ο κ. Τουρκολιάς.

Μετά το τέλος της ΓΣ της Εθνικής Τράπεζας θα ακολουθήσει συνεδρίαση του ΔΣ.

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της Eurobank τη Μ. Τρίτη, θα υπερψηφίσει την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, ως προς τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών καλυπτόμενη με εισφορά σε είδος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με την πραγματοποίηση, τη Μ. Δευτέρα, της γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας και τη Μ. Τρίτη της γενικής συνέλευσης της Eurobank, ολοκληρώνεται ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους και εντός του Μαΐου ξεκινούν πλέον οι εγγραφές για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, στη συνεδρίαση του την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισε την αναπροσαρμογή από το 10% στο 12% του στόχου συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου, με αποτέλεσμα η ιδιωτική συμμετοχή από 785,6 εκ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο μπορεί να ανέλθει στα 950 εκ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank σε συνεδρίαση του την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου 5,8 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο Final Four: Πόσο δίνει να το σηκώσουν στο Βερολίνο…

Το Final Four θα έχει διπλή ελληνική εκπροσώπηση, καθώς Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κατάφεραν να προκριθούν στο Βερολίνο – Οι αποδόσεις για τον νικητή της Euroleague έχουν μεγάλο ενδιαφέρον

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024