Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παραμένουν οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη λέει ο Ντράγκι

Παραμένουν οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη λέει ο Ντράγκι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει σταδιακά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ωστόσο αυτό το σενάριο υπόκειται σε πτωτικούς κινδύνους, δήλωσε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ακόμη τόνισε ότι αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας να οριστικοποιηθεί η νομοθεσία για τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας πριν από το καλοκαίρι. «Η βαθύτερη ενοποίηση της ΟΝΕ είναι πολύ σημαντική, ειδικά όσον αφορά την τραπεζική ένωση» τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει σταδιακά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ωστόσο παραμένουν οι κίνδυνοι, δήλωσε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, την Τρίτη.

Σε δηλώσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ διατήρησε τις προβλέψεις που είχε ανακοινώσει μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ νωρίτερα αυτό το μήνα, οπότε είχε πει ότι η ΕΚΤ είναι «έτοιμη να δράσει» για να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης που δοκιμάζεται από την ύφεση, αλλά αναζητεί τον «κατάλληλο τρόπο» γι’ αυτό.

«Αναμένουμε σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτό το σενάριο υπόκειται σε πτωτικούς κινδύνους» δήλωσε ο Ντράγκι στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Ντράγκι τόνισε ακόμη ότι αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας να οριστικοποιηθεί η νομοθεσία για τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας πριν από το καλοκαίρι, εξαίροντας την πολιτική συμφωνία ως προς αυτό στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η […] περισσότερη επίβλεψη των τραπεζικών συστημάτων στις χώρες-μέλη (της ΕΕ) σε (κεντρικό) ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να κάνει μόνο καλό», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.

«Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, αν θέλουμε να ξεκινήσουμε τις προπαρασκευαστικές εργασίες με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε ο SSM να τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2014» πρόσθεσε.

«Η βαθύτερη ενοποίηση της ΟΝΕ είναι πολύ σημαντική, ειδικά όσον αφορά την τραπεζική ένωση» τόνισε.

Κάλεσε να υιοθετηθούν νόμοι μέσα στον Αύγουστο ώστε η τραπεζική ένωση να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2014, ενώ κάλεσε επίσης να υπάρξει το ταχύτερο μια συμφωνία ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών, κάτι για το οποίο η Γερμανία εμφανίζεται επιφυλακτική.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προειδοποιήσει το Σαββατοκύριακο ότι είναι «αδύναμη η νομική βάση» για την δημιουργία του ενιαίου τραπεζικού εποπτικού μηχανισμού και του μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών.

Ακόμη, ο Ντράγκι επισήμανε την ανάγκη να ρεύσουν ξανά πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις τράπεζες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024