Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Να χρεοκοπούν οι τράπεζες χωρίς βιώσιμο επιχειρησιακό μοντέλο, ζητά η Μέρκελ

Να χρεοκοπούν οι τράπεζες χωρίς βιώσιμο επιχειρησιακό μοντέλο, ζητά η Μέρκελ

Απομένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά στο θέμα της στήριξης των τραπεζών και της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα δήλωσε η Μέρκελ και υποστήριξε ότι οι κανόνες που θέτει η Βασιλεία ΙΙΙ πρέπει να εφαρμοστούν διεθνώς. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτρέπεται να χρεοκοπούν οι τράπεζες που δεν έχουν βιώσιμο επιχειρησιακό μοντέλο και χαιρετίζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι πρέπει να εγκριθούν γρήγορα.

Απομένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά στο θέμα της στήριξης των τραπεζών και της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και υποστήριξε ότι οι κανόνες που θέτει η Βασιλεία ΙΙΙ πρέπει να εφαρμοστούν διεθνώς.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτρέπεται να χρεοκοπούν οι τράπεζες που δεν έχουν βιώσιμο επιχειρησιακό μοντέλο και χαιρετίζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι πρέπει να εγκριθούν γρήγορα.

Την ίδια στιγμή η Bundesbank επιδιώκει να τεθούν ταυτοχρόνως σε λειτουργία η τραπεζική επίβλεψη και ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης για την διαχείριση των χρεοκοπιών τραπεζών.

Ειδικότερα, απευθυνόμενη σε κοινό τραπεζιτών κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ομοσπονδίας των τραπεζών, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά τις ρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά προειδοποίησε ότι απομένει ακόμη «πολλή δουλειά».

«Υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι κάθε αγορά, κάθε παράγοντάς της, κάθε χρηματοπιστωτικό προϊόν, θα υπόκεινται σε κανόνες και ακόμη είμαστε μακριά» από κάτι τέτοιο, συνέχισε, ευχόμενη η G20 να συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Μέρκελ είπε ότι είναι σημαντικό να οργανωθεί ένας αποφασιστικός, διεθνής αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτρέπεται να χρεοκοπούν οι τράπεζες χωρίς επιχειρησιακό μοντέλο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που, όπως είπε, θα πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν γρήγορα.

Η Μέρκελ εξήγησε ότι το Βερολίνο δεν έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει νέα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς να «χάσει την εμπιστοσύνη» την οποία απολαμβάνει στη διεθνή σκηνή.

«Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε για δεύτερη φορά μεγάλα προγράμματα ανάκαμψης» σημείωσε.

Το 2009 η Γερμανία είχε στηρίξει την οικονομία της απέναντι στην κρίση επιχορηγώντας κυρίως προγράμματα μερικής απασχόλησης.

Αναφερόμενη στις χώρες που ζητούν να στηριχθεί η ανάπτυξη μέσω μιας πολιτικής αύξησης της ζήτησης, επανέλαβε, όπως έχει κάνει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, ότι είναι ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει η δημοσιονομική εξυγίανση.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου είχε κάνει έκκληση στο Βερολίνο να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της αύξησης της ζήτησης, όμως η γραμμή που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση δεν άλλαξε.

Bundesbank: ταυτόχρονα και οι δύο μηχανισμοί

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, επιδιώκει να τεθούν ταυτοχρόνως σε λειτουργία η τραπεζική επίβλεψη και ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης για τη διαχείριση των χρεοκοπιών τραπεζών, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρός της, Σαμπίνε Λόιτενσλεγκερ.

«Οφείλουμε να κάνουμε κάθε τι δυνατό για να καταφέρουμε να τους εισαγάγουμε ταυτοχρόνως», σημειώνει η Λόιτενσλεγκερ σε συνέντευξή της, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο αυτοί μηχανισμοί πάνε μαζί.

Η αντιπρόεδρος της Μπούντεσμπανκ δεν ανέφερε ωστόσο κάποια ημερομηνία για το εγχείρημα αυτό.

«Αν δεν το καταφέρουμε, θα χρειαστεί κατ’ αρχήν να αποσαφηνίσουμε πώς θα χειριζόμαστε τα ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα και το ποιος θα υποστηρίξει το κόστος αυτών που εισέρχονται στο πεδίο της τραπεζικής επίβλεψης», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία τον Δεκέμβριο όσον αφορά τις αδρές γραμμές της ενιαίας επίβλεψης των τραπεζών στους κόλπους της ευρωζώνης υπό την διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Αυτή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου του 2014.

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο προς μια τραπεζική ένωση, η οποία θα πρέπει να περιλάβει στην συνέχεια έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης, για την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων χρεοκοπιών τραπεζών, τους οποίους προς το παρόν διαχειρίζονται οι εθνικές αρχές, όπως συμβαίνει σήμερα στην περίπτωση της Κύπρου.

Σε ομιλία του στο Άμστερνταμ, την Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ζήτησε να συμπληρωθεί «γρήγορα» με μια διαδικασία εκκαθάρισης ο μηχανισμός επίβλεψης των τραπεζών, χωρίς απαραιτήτως να ταχθεί υπέρ της ταυτόχρονης εφαρμογής τους.

«Αυτό είναι απαραίτητο για να υπάρχουν εγγυήσεις για ταχείες και αμερόληπτες αποφάσεις, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει ανάγκη για μια λύση πέραν των συνόρων», σημείωσε ο Ντράγκι, αναφερόμενος σε τράπεζες οι οποίες έχουν ταυτόχρονη παρουσία σε πολλές χώρες.

Επιπλέον, πρόσθεσε, ο μηχανισμός εκκαθάρισης θα ενισχύσει την νομιμότητα της επίβλεψης και θα επιτρέψει να διαρραγεί ο «φαύλος κύκλος» των τραπεζικών κρίσεων και των κρίσεων χρέους, κατέληξε ο Ντράγκι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024