Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Σχεδόν έξι ώρες διήρκεσε η νέα συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Όλα δείχνουν ότι τα περισσότερα θέματα βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης και η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το συντομότερο, και πάντως έως την προσεχή Τρίτη. «Πάει καλά, υπάρχει σημαντική πρόοδος» ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ, ενώ άλλοι παράγοντες εξέφραζαν ελπίδες «να κλείσουμε το Σάββατο».

Σχεδόν έξι ώρες διήρκεσε η νέα συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Όλα δείχνουν ότι τα περισσότερα θέματα βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης και η συμφωνία, βάσει της οποίας θα προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναμένεται να κλείσει ίσως και το Σάββατο.

«Πάει καλά, υπάρχει σημαντική πρόοδος, υπάρχουν ορισμένα θέματα που παραμένουν ανοικτά», επισήμανε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση. «Ελπίζω να κλείσουμε αύριο» δήλωνε, εξάλλου, άλλος κυβερνητικός παράγοντας· δήλωση χαρακτηριστική της σπουδής που διακατέχει την κυβέρνηση να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εάν είναι δυνατόν έως την προσεχή Τρίτη.

Έπειτα από δύο διαδοχικούς κύκλους διαπραγματεύσεων και πολλές πολύωρες συνεδριάσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα, ένα από τα βασικότερα θέματα που έκλεισαν τα ξημερώματα της Πέμπτης ήταν αυτό του λεγόμενου δημοσιονομικού κενού, δηλαδή της εκτιμώμενης μαύρης τρύπας στον προϋπολογισμό, που απειλούσε με νέα μέτρα.

Πράσινο φως φέρεται να έχει δοθεί για τη μείωση του ειδικού τέλους ακινήτων σε ποσοστό κοντά στο 15%, ενώ ακανθώδες θέμα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα πρέπει να κλείσει τις επόμενες ημέρες, αποτελεί και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, για το οποίο συζητούνται οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Στο θέμα του Δημοσίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εμφανίζεται να έχει αναλάβει ρητή δέσμευση για ολοκλήρωση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων «με τον καλύτερο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αφήνει ανοιχτό το θέμα απολύσεων στο Δημόσιο όταν καταργούνται οργανικές θέσεις.

«Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται» αναφέρει ο κ. Σαμαράς στην Ημερησία του Σαββάτου, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να τελειώνει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στην Ελλάδα έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup.

Παράγοντες που μετείχαν στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο, ανέφεραν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από τα κοινοτικά στελέχη, που επισήμαιναν ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη, τουλάχιστον για το ζήτημα του Δημοσίου, δεν θα μπορέσει να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι πλέον «απαιτούν» να υπάρξει μια συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τις «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι δανειστές ζητούν να γίνει η διαπραγμάτευση για το σύνολο του «διαρθρωτικού ορόσημου» του Δημοσίου, δηλαδή απαιτούν να λάβουν αναλυτικά τα τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα για τις αποχωρήσεις των υπαλλήλων έως το τέλος του 2014, και όχι μόνον για τους επίορκους, ή τους λεγόμενους κοπανατζήδες.

Σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα σχετικά ζητήματα θα συμφωνηθούν με την τρόικα μέχρι την Κυριακή. Η εκ μέρους της τρόικας αποδοχή του κανόνα 1:1 για τις πειθαρχικού χαρακτήρα απολύσεις, αναφέρουν πηγές της Ιπποκράτους, προσδίδει στην παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση αμιγώς διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά χαρακτηριστικά.

Στην Ιπποκράτους, εξάλλου, θεωρούν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαπραγμάτευση με την τρόικα, προκειμένου η χώρα να βγει από το κάδρο της αβεβαιότητας, αλλά να μην ληφθούν μέτρα τα οποία επιδεινώνουν ή αγνοούν την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024