Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σημαντική η έγκριση του μνημονίου χωρίς πρόσθετη απαίτηση, λέει ο Χ.Γεωργιάδης

Σημαντική η έγκριση του μνημονίου χωρίς πρόσθετη απαίτηση, λέει ο Χ.Γεωργιάδης

«Η πολιτική επικύρωση του προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα» δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Χ.Γεωργιάδης, μετά το Eurogroup. Προσβλέπουμε, είπε, στην επικύρωση από τα κράτη-μέλη, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαίου. Ικανοποίηση δήλωσε δε για την πρόθεση της Κομισιόν, όπως την εξέφρασε ο Ο.Ρεν, να παρέχει στην Κύπρο τεχνική και οικονομική στήριξη. Στον χρυσό της Κύπρου και τον Π.Δημητριάδη, αναφέρθηκε ο Ντράγκι.

«Η πολιτική επικύρωση του προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες της Κύπρου» δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, μετά το τέλος του Eurogroup.

Προσβλέπουμε, πρόσθεσε, στην επικύρωση από τα κράτη-μέλη, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαίου.

Ικανοποίηση δήλωσε δε για την πρόθεση της Κομισιόν, όπως την εξέφρασε ο Επίτροπος Ο.Ρεν, να παρέχει στην Κύπρο τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως άλλωστε ζήτησε ο Πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου και τις εξελίξεις με τον διοικητή της Πανίκο Δημητριάδη, καθώς και στο ενδεχόμενο πώλησης αποθεμάτων χρυσού της Κύπρου.

Ντράγκι για Δημητριάδη και πώληση χρυσού

Αναφερθείς στην αυστηρή επιστολή – προειδοποίηση που έστελε στην κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με την διαδικασία παύσης του κεντρικού τραπεζίτης της Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, επισήμανε όπως αναφέρει το Reuters:

«Η επιστολή λέει κάτι ξεκάθαρα. Ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης είναι κατοχυρωμένη από την συνθήκη. Και ότι η ΕΚΤ θα μελετήσει τα στοιχεία στην Κύπρο υπό αυτό το πρίσμα και ότι η τελική δικαιοδοσία που διασφαλίζει τη συνθήκη ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Για το ζήτημα πώλησης από την Κύπρο αποθεμάτων χρυσού, αξίας 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέρους της διάσωσης της οικονομίας της ο κ. Ντράγκι ανέφερε:

«Η απόφαση θα ληφθεί από την Κεντρική Τράπεζα. Αυτό που είναι, ωστόσο, σημαντικό είναι τι μεταφέρεται στον προϋπολογισμό, στον κρατικό προϋπολογισμό […] Από τα κέρδη της πώλησης χρυσού θα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να καλυφθεί η όποια πιθανή ζημιά που ίσως να έχει η κεντρική τράπεζα από το μηχανισμό ELA. Για εμένα αυτό αποδεικνύει ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι σεβαστή».

Χ.Γεωργιάδης: μήνυμα σταθερότητας η απόφαση

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο. Η πολιτική επικύρωση του προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες της Κύπρου και των συμπολιτών μας» δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, μετά την πολιτική έγκριση του κυπριακού μνημονίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Προσβλέπουμε στην επικύρωση από τα κράτη μέλη, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου» πρόσθεσε.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει, μας αφήνει ικανοποιημένους» είπε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης.

Ρεν: θα στηρίξουμε την Κύπρο

«Θα προσπαθήσουμε να ανακατανείμουμε τα διαρθρωτικά κονδύλια ούτως ώστε να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να στηρίξουμε τις οικονομικές δραστηριότητες στην Κύπρο που θα βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη […] για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

Τη στήριξη άλλωστε αυτή του ζήτησε σε επικοινωνία που είχαν χθες (Πέμπτη) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Για το ίδιο θέμα, μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «σήμερα (Παρασκευή) θα απευθύνω επιστολές και προς τον κ. Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι», για να δώσουν στην Κύπρο επιπλέον βοήθεια δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης του νησιού.

Η δήλωση αυτή τροφοδότησε εικασίες στις χρηματαγορές ότι η Κύπρος μπορεί να πιέζει τις Βρυξέλλες για περισσότερα χρήματα, κάτι που η κυπριακή κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει, διευκρινίζοντας το είδος της βοήθειας που ζητά.

Όπως λοιπόν διευκρίνισε προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ.Στυλιανίδης η Κύπρος δεν έχει ζητήσει πρόσθετη μνημονιακή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παραχώρηση περισσότερων χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας της.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι αυτό το οποίο συζητεί ο κ. Αναστασιάδης με Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Υπερθεματίζοντας ο εκπρόσωπος Μιχάλης Κουμίδης που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «η επιστολή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη δεν έχει καμιά σχέση με αίτημα για περισσότερα χρήματα από το ποσό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο».

«Πρόκειται για ένα αίτημα για περισσότερη υποστήριξη και χρηματοπιστωτική βοήθεια από τους εταίρους μας στην ΕΕ μεσοπρόθεσμα λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Κύπρος», διευκρίνισε.

«Για παράδειγμα, ζητάει να βρεθούν τρόποι να χρησιμοποιηθούν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με καλύτερους τρόπους για να βοηθηθεί η Κύπρος», πρόσθεσε ο Μιχάλης Κουμίδης.

Την αποκατάσταση της αλήθειας ανέλαβε και άλλος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνοντας πως «υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση για το θέμα αυτό σήμερα το πρωί στον Τύπο», αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη για την επιστολή προς τους Μπαρόζο και Ρομπάι.

«Οι Κύπριοι ζητούν βοήθεια με τη μορφή τεχνικής αρωγής με απορρόφηση διαρθρωτικών κεφαλαίων, κάτι που δεσμευθήκαμε να προσφέρουμε μέσω της ‘Task Force για την Κύπρο’ που δημιουργείται», δήλωσε ο εν λόγω ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι μέχρι 10 δισεκ. ευρώ και όλοι συμφωνούν σ’ αυτό, της Κύπρου περιλαμβανομένης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024