Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προϋπολογισμός, ληξιπρόθεσμα χρέη στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Σαμαρά

Προϋπολογισμός, ληξιπρόθεσμα χρέη στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Σαμαρά

Σχεδόν τεσσερισήμισι ώρες διήρκεσε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με επίκεντρο την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και την προετοιμασία εν όψει της έλευσης της τρόικα, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Τον κύκλο των συναντήσεων με τους επικεφαλής της τρόικας θα ανοίξει την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σχεδόν τεσσερισήμισι ώρες διήρκεσε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για την προετοιμασία της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή που μετείχε στην συνάντηση δήλωσε πως στο επίκεντρο βρέθηκαν τρία θέματα: Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και η προετοιμασία εν όψει της έλευσης της τρόικα.

Για τις επαφές με την τρόικα η ίδια πηγή τόνισε πως θα πρέπει να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις πριν από τις 12 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup στην Ιρλανδία. «Όλα θα τα πετύχουμε», σημείωσε.

«Μας νοιάζει η αποδέσμευση να φθάνει στην πραγματική οικονομία», δήλωσε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Σε ερώτηση για την Κύπρο υπογράμμισε πως είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. «Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μία γενικότερη αρνητική ψυχολογία αλλά για όλη την Ευρώπη», είπε, προσέθεσε ωστόσο πως υπήρξε απόλυτη ηρεμία στις τράπεζες στην Κύπρο και όλα πήγαν καλά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Νίκος Καραβίτης.

Πρόκειται για «συνάντηση εργασίας εν όψει της άφιξης της τρόικας» περιορίστηκε να δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας, εξερχόμενος της σύσκεψης.

Η επίσκεψη της τρόικας θα κρίνει κατά πόσον θα εκταμιευθούν οι δύο δόσεις δανείου που εκκρεμούν, 2,8 δισ ευρώ (για το Μάρτιο) και 6 δισ ευρώ. Προαπαιτούμενο για τα 2,8 δισ ευρώ είναι να συμφωνηθεί το σχέδιο για την κινητικότητα στο δημόσιο που αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, την Πέμπτη, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, επαναλαμβάνοντας ότι κατά τις συνομιλίες μέσα στο Μάρτιο έχει καταγραφεί πρόοδος.

Τον κύκλο των συναντήσεων με τους επικεφαλής της τρόικας θα ανοίξει την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Εκτός από τις «γνωστές εκκρεμότητες», όπως είναι ο καθορισμός του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας (εφεδρείας-απολύσεων) στο Δημόσιο, η κυβέρνηση αγωνιά για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι έως στιγμής «προβολές» τοποθετούν τη «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 σε ποσό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο τρελό» – Έκλεισαν πάλι το Πασαλιμάνι οι φίλοι του Ολυμπιακού

«Για αυτό θα ζω με όνειρο τρελό, ο Θρύλος να σηκώσει το ευρωπαϊκό»... Και κάπως έτσι αυτό το σύνθημα παίρνει σάρκα και οστά και για το μπάσκετ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024