Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Περίπου σε ένα μήνα» η πλήρης άρση των περιορισμών, εκτιμά ο Κασουλίδης

«Περίπου σε ένα μήνα» η πλήρης άρση των περιορισμών, εκτιμά ο Κασουλίδης

Σε «περίπου ένα μήνα» εκτιμάται ότι θα αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Γιάννης Κασουλίδης. Όπως εξήγησε κάποιοι θα αρθούν σταδιακά και περίπου σ' ενα μήνα θα αρθούν πλήρως. Νωρίτερα η Κομισιόν καθησύχαζε για την σύντομη διάρκεια των σκληρών περιορισμών, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την αναγκαιότητά τους και προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάγκη να παραταθεί η ισχύς τους ή να αναθεωρηθούν».

Σε «περίπου ένα μήνα» εκτιμάται ότι θα αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε, σύμφωνα με το Reuters, ότι κάποιοι από τους περιορισμούς θα αρθούν και, σταδιακά, «πιθανόν σε μια περίοδο ενός μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, οι περιορισμοί θα αρθούν πλήρως».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, η οποία εκδόθηκε την Τετάρτη έχει ισχύ τεσσάρων ημερών.

Νωρίτερα η Κομισιόν καθησύχαζε για την σύντομη διάρκεια των σκληρών περιορισμών, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την αναγκαιότητά τους και προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάγκη να παραταθεί η ισχύς τους ή να αναθεωρηθούν».

Ευθύνες στις ευρωπαϊκές αρχές επέρριψε για την κατάσταση στην Κύπρο ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, ο οποίος συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη.

«Πρέπει νωρίς να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα» υπέδειξε, προσθέοντας ότι το μεγαλύτερο ερώτημα είναι γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία της Κύπρου νωρίτερα, καθώς η κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη.

Ο κ. Μπιλντ εξέφρασε τη θέση ότι είναι άδικο να ισχυρίζεται κάποιος ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου λειτουργούσε με λάθος τρόπο.

Υπάρχουν στην Κύπρο καλοί τραπεζίτες και ικανοί άνθρωποι, συνέχισε ο κ. Μπιλντ και πρόσθεσε: «όπως και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, έτσι και στην Κύπρο για κάποιους λόγους η κατάσταση οδηγήθηκε εδώ που βρίσκεται».

Σε ερώτηση κατά πόσον η Σουηδία κάνει σκέψεις για ένταξη στην ευρωζώνη, ο κ. Μπιλντ υπενθύμισε ότι στο δημοψήφισμα του 2003 η ένταξη στο ευρώ απορρίφθηκε.

Επεσήμανε ότι ο ίδιος ήταν και παραμένει υπέρ της ένταξης της χώρας του στην ευρωζώνη και εξέφρασε τη θέση ότι το θέμα αυτό παραμένει στο τραπέζι.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι η Σουηδία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και ως εκ τούτου δεν ευθύνεται, είπε ότι εξέφρασε στον κ. Μπιλντ την απογοήτευση και την πικρία της Κύπρου για την ξαφνική, αλλά αναπόφευκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην οικονομία.

Όπως τόνισε ο κ. Κασουλίδης, στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και για τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή, το Κυπριακό, τις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία, την κατάσταση στις αραβικές χώρες, τη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, τα προβλήματα στον Λίβανο και τη Συρία καθώς και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι εξέφρασε στον κ. Μπιλντ την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να δώσει τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για τη θέλησή της να προχωρήσει με την αντιμετώπιση των ζητημάτων που την επηρεάζουν και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα τύχει ανταπόκρισης από την Τουρκία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024