Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα μαζεύει ο Ντάισελμπλουμ μετά την βόμβα για το μοντέλο Κύπρου

Τα μαζεύει ο Ντάισελμπλουμ μετά την βόμβα για το μοντέλο Κύπρου

Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ δηλώνει τώρα ότι «η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση με εξαιρετικές προκλήσεις, που απαιτούσε λύση 'bail-in' (σ.σ. να πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες), στην οποία καταλήξαμε χθες. Τα μακρο-οικονομικά προγράμματα προσαρμογής λαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας και δεν υπάρχουν μοντέλα για όλους». Νωρίτερα δήλωσε πως το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους. Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην αξία του ευρώ.

Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει τώρα ότι «η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση με εξαιρετικές προκλήσεις, που απαιτούσε λύση ‘bail-in’ (σ.σ. να πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες), στην οποία συμφωνήσαμε χθες. Τα μακρο-οικονομικά προγράμματα προσαρμογής λαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας και δεν υπάρχουν μοντέλα για όλους».

Σχετική ανάρτηση έκανε και στο twitter.

Cyprus specific case. Programmes tailor-made to situation, no models or templates used. Quote: tiny.cc/epkiuw.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στο Reuters και στους Financial Times ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους.

Οι δηλώσεις του αυτές έφεραν αναστάτωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με πτώση παρά το θετικό άνοιγμα μετά την συμφωνία στο Eurogroup.

Επίσης, το ευρώ επιτάχυνε την πτώση του απόψε φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Νοεμβρίου, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι το πακέτο διάσωσης της Κύπρου μπορεί να χρησιμεύσει ως προηγούμενο.

Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν το ευρώ στα 1,2830 δολάρια, γύρω στις 19.15 ώρα Ελλάδος, μια υποχώρηση ακόμη μεγαλύτερη από το επίπεδο του ευρώ στις 22 Νοεμβρίου. Ωστόσο κατόπιν, γύρω στις 19.40 ώρα Ελλάδος, το ευρώ περιόρισε τις απώλειές του στα 1,2856 δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024