Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς άμεση αναδιάρθρωση η Λαϊκή χρεοκοπεί, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης

Χωρίς άμεση αναδιάρθρωση η Λαϊκή χρεοκοπεί, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης

Κατεπείγουσα ψήφιση νομοσχεδίου για την εξυγίανση των τραπεζών εισηγήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, τονίζοντας ότι διαφορετικά η Λαϊκή οδηγείται σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τους καταθέτες της. Το νομοσχέδιο προβλέπει προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ πληροί τις προϋποθέσεις για παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ικανοποιεί δε και την τρόικα, που αυξάνει τις πιέσεις. Για θυσία της Λαϊκής μιλούν οι ειδικοί, εκφράζοντας αμφιβολίες για την έγκριση του σχεδίου από το Eurogroup. Στο μεταξύ πλαφόν στις αναλήψεις έθεσε η Λαϊκή.

Κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την εξυγίανση και ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος εισηγήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, στους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα οδηγείται σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τους καταθέτες της.

Το νομοσχέδιο που εισηγείται η κεντρική τράπεζα προβλέπει μέτρα εξυγίανσης της Λαϊκής με προστασία των ασφαλισμένων καταθέσεων (δηλ. μέχρι 100.000 ευρώ), ενώ πληροί τις προϋποθέσεις για παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ και κινείται στη σωστή κατεύθυνση για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, που αυξάνει τις πιέσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, με τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και μέτρων εξυγίανσης της Λαϊκής, θα προστατευθούν στο σύνολό τους οι ασφαλισμένες τραπεζικές καταθέσεις μέχρι ποσού 100.000 ευρώ -κάτι βέβαια που σημαίνει βαρύτατες απώλειες για τους καταθέτες με υψηλότερα ποσά.

Η κίνηση αυτή αποτελεί, όπως ανέφερε, σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση επίτευξη συμφωνίας για στήριξη από ΔΝΤ και ΕΕ και αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Όπως είπε με τα μέτρα εξυγίανσης της Λαϊκής τράπεζας η τελευταία θα είναι σε θέση από την Τρίτη, οπότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στους πελάτες της.

Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθεί σε άμεση διακοπή λειτουργίας με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

Για «θυσία» της Λαϊκής προκειμένου να βρεθεί λύση μιλούν οι ειδικοί, εστιάζοντας στις βαρύτατες απώλειες που θα υπάρξουν για τους καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Αφήνουν δε ανοικτό το ενδεχόμενο το Eurogroup να απορρίψει το σενάριο εξυγίανσης της Λαικής κρίνοντας ότι επιβαρύνει ανισομερώς τους καταθέτες εσωτερικού και εξωτερικού.

Η ανακοίνωση της ΚτΚ

«Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει εισηγηθεί την κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφιση σε Νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την εξυγίανση και ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.»

» Με τη διαδικασία της εξυγίανσης αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται στο σύνολο τους όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Επίσης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος και διασφαλίζονται θέσεις εργασίας.»

» Η εξυγίανση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.»

» Με τη θέσπιση και ενεργοποίηση του πιο πάνω νομοθετικού πλαισίου, θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της, με την επαναλειτουργία των τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη.»

» Σε διαφορετική περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της, με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους καταθέτες στο σύνολο τους, το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία της χώρας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024