Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θα αποζημιωθούν οι βρετανοί εργαζόμενοι στην Κύπρο, διαβεβαιώνει το Λονδίνο

Θα αποζημιωθούν οι βρετανοί εργαζόμενοι στην Κύπρο, διαβεβαιώνει το Λονδίνο

Τη δέσμευση ότι η Βρετανία θα αποζημιώσει το στρατιωτικό προσωπικό που εδρεύει στην Κύπρο και τους κυβερνητικούς υπαλλήλους που εργάζονται εκεί και διατηρούν καταθέσεις στις εκεί τράπεζες, ανέλαβε την Κυριακή το Λονδίνο, εν μέσω των έντονων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η συμφωνία στο Eurogroup. Προστασία των μικροκαταθετών προτείνει ο Μάρτιν Σουλτς.

Τη δέσμευση ότι η Βρετανία θα αποζημιώσει το στρατιωτικό προσωπικό που εδρεύει στην Κύπρο και τους κυβερνητικούς υπαλλήλους που εργάζονται εκεί και διατηρούν καταθέσεις στις εκεί τράπεζες, ανέλαβε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, εν μέσω των έντονων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η συμφωνία στο Eurogroup.

«Για εκείνους που υπηρετούν στις στρατιωτικές μας δυνάμεις, εκείνους που υπηρετούν την κυβέρνησή μας εκεί στην Κύπρο… θα αποζημιώσουμε όποιον πληγεί από τη συμμετοχή στο κόστος της διάσωσης» δήλωσε ο Όσμπορν στην τηλεόραση του BBC.

Η βρετανική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στην Κύπρο αριθμεί περίπου 3.500 άτομα.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, επήλθε συμφωνία στο Eurogroup για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, ύψους ώς 10 δισ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκαν είναι η εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% κάτω απ’ αυτό το όριο.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων, ενώ αυξάνεται η εταιρική φορολογία σε 12,5% από 10%.

Η απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στη Λευκωσία, ενώ στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει η πρώτη πολιτική κρίση από την ημέρα εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη.

Η ψήφιση της συμφωνίας από την κυπριακή Βουλή είναι αβέβαιη και ενδεικτικό της κατάστασης είναι η απόφαση να μετατεθεί για τη Δευτέρα η συζήτηση και η ψηφοφορία, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μάρτιν Σουλτς: Αφορολόγητο τα 25.000 ευρώ

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προτείνει να προστατευθούν οι μικροκαταθέτες των κυπριακών τραπεζών, με τη θέσπιση ορίου της τάξεως των 25.000 ευρώ.

Ο κ. Σουλτς, σε δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag», τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των καταθετών στη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, ειδικά, όπως επισημαίνει, όταν γίνεται λόγος για «τεράστιες τραπεζικές καταθέσεις ασαφούς προέλευσης».

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν ευθύνονται οι μικροκαταθέτες για την κακή διαχείριση.

«Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε κοινωνικά κριτήρια» δηλώνει ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης και προσθέτει: «Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως μέσω ενός ελεύθερου ποσού ύψους 25.000».

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο αντιπρόεδρος της οποίας, Άξελ Τρόοστ, τονίζει ότι «δεν είναι κατανοητό να πληρώνει ο μικροκαταθέτης για τα λάθη των τραπεζών» και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «υπονομεύεται η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024