Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σκληρές διαπραγματεύσεις για να μειωθεί στα 10 δισ. ευρώ το κυπριακό πακέτο

Σκληρές διαπραγματεύσεις για να μειωθεί στα 10 δισ. ευρώ το κυπριακό πακέτο

Με στόχο το κυπριακό πακέτο διάσωσης να διαμορφωθεί κοντά στα 10 δισ. ευρώ συνέρχεται την Παρασκευή το Eurogroup στις Βρυξέλλες για να εξετάσει το περίγραμμα του προγράμματος οικονομικής στήριξης. Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει ήδη αποσαφηνίσει πως στόχος είναι να μειωθεί το κόστος στήριξης της Κύπρου από τα 17 δισ. στα 10 δισ. ευρώ. Παρούσα και η Κρ. Λαγκάρντ.

 

Με στόχο το κυπριακό πακέτο διάσωσης να διαμορφωθεί κοντά στα 10 δισ. ευρώ συνέρχεται αύριο το Eurogroup στις Βρυξέλλες για να εξετάσει το περίγραμμα του προγράμματος οικονομικής στήριξης.

Παρούσα και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ήδη αποσαφηνίσει πως στόχος είναι μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις να μειωθεί το κόστος στήριξης της Κύπρου από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς από τα 17 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι ανάγκες στήριξης της Κύπρου τόσο για τη χρηματοδότηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος όσο και την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού έχει προσδιορισθεί στα 17 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η τρόικα εξετάζει παρεμβάσεις τόσο στο φορολογικό πεδίο όσο και στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να περιορίσει το κόστος διάσωσης για τους ευρωπαίους φορολογουμένους, αλλά και να κρατήσει σε σχετικά βιώσιμα επίπεδα το δημόσιο χρέος της Μεγαλονήσου.

Στόχος είναι το πρόγραμμα να οδηγεί σε ένα βιώσιμο επίπεδο δημόσιου χρέους, που θα επιτρέπει στην Κύπρο να αποπληρώνει τα δάνειά της και να αναβιώσει την οικονομία της.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το μέλλον των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με το σκηνικό να μεταφέρεται ενδεχομένως στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν λύσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Όπως τονίζουν, εξετάζεται η διάθεση των στοιχείων ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, παρέμβαση με την οποία οι κυπριακές αρχές ελπίζουν να πετύχουν ουσιαστική απομόχλευση του τραπεζικού κλάδου στην Κύπρο.

Ως ο επικρατέστερος υποψήφιος αγοραστής εμφανίζεται η Εθνική Τράπεζα και εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών θα μειωθούν από 500 εκατ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εκτιμά ότι το μέγεθος του τραπεζικού τομέα στην Κύπρου πρέπει να μειωθεί σε επίπεδα κάτω των τεσσάρων φορών του κυπριακού ΑΕΠ (50% από ότι είναι σήμερα).

Τέλος, εκκρεμεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή με τη ρωσική κυβέρνηση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, από την οποία προβλέπεται να ξεκαθαρίσει η πρόθεση των Ρώσων για το υφιστάμενο δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, αλλά και το εάν θα δοθεί πρόσθετη στήριξη στην Κύπρο.

Βέβαιος ο Σόιμπλε

Βέβαιος ότι το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της χώρας του θα εγκρίνει το πακέτο βοήθειας που θα αποφασιστεί για την Κύπρο, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

«Πριν μιλήσουμε για βοήθεια, πρέπει να συζητήσουμε για τις αιτίες του προβλήματος», τόνισε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse, αναφερόμενος στον «υπέρογκο τραπεζικό τομέα» της Κύπρου και στις «κατηγορίες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Πισσαρίδης: Επείγει η ανακεφαλαιοποίηση

Η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών επείγει, προειδοποίησε ο νομπελίστας οικονομολόγος και επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Κύπρου Χριστόφορος Πισσαρίδης, σε συνέντευξή του στον Σκάι.

«Για εβδομάδεςκαι ημέρες μιλάμε, όχι για μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος ζητεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν παρουσία στην Ελλάδα από τον ελληνικό προϋπολογισμό.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα συμφωνία» εκτίμησε, ενώ προσδιόρισε το συγκεκριμένο ποσό σε 2 δισ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε, για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα δοθούν ποσά και από την τρόικα και από άλλες χώρες (Ουκρανία και Ρωσία.)

Συμφωνία ζητεί ο Π.Δημητριάδης

Οι προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις που έχουν γίνει, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Όπως είπε, το αδιέξοδο που προέκυψε από τις ιταλικές εκλογές δεν είχε σημαντική επίπτωση στην οικονομία της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι μία σταθερή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα.

Ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι το ενδεχόμενο νέων αναταράξεων από την κρίση χρέους αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης. «Η περιφέρεια αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο (για την ανάκαμψη) και αυτήν τη στιγμή είναι η Κύπρος» δήλωσε, καλώντας τους ευρωπαίους εταίρους να καταλήξουν στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τυχόν αποτυχία στη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Κύπρου θα αποτελούσε «συστημικό κίνδυνο» για όλη την Ευρωζώνη.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπαινίχθηκε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να λάβει πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού στις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν επηρεασθεί από την κρίση σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις στον πυρήνα της. Αν και ο απέφυγε να αναφέρει λεπτομέρειες για τις κινήσεις που εξετάζει η ΕΚΤ, ο κ. Δημητριάδης ήταν επιφυλακτικός όσον αφορά το ενδεχόμενο αγοράς τιτλοποιημένων δανείων.

«Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι μία πολύ ρεαλιστική προοπτική», δήλωσε, ενώ απέκλεισε την υλοποίηση νέου προγράμματος από την ΕΚΤ για τη χορήγηση στις τράπεζες της Ευρωζώνης μακροχρόνιας ρευστότητας, καθώς οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν βελτιωθεί.

Αναφερόμενος στην πρώτη έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου από την Ιρλανδία, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για να εξασφαλίσει η χώρα βοήθεια από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024