Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοντά η συμφωνία με την τρόικα για ληξιπρόθεσμες και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Κοντά η συμφωνία με την τρόικα για ληξιπρόθεσμες και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται το ζήτημα της συμφωνίας με την τρόικα για τις ρυθμίσεις των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία. «Η τρόικα φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω και έρχεται πιο κοντά σε εμάς. Την Τρίτη θα έχουμε νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται το ζήτημα της συμφωνίας με την τρόικα για τις ρυθμίσεις τόσο των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, που μετείχε στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών, «η τρόικα φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω για την ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και έρχεται πιο κοντά σε εμάς. Την Τρίτη θα έχουμε μια νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια».

Από την πλευρά του, παράγοντας του υπουργείου Εργασίας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα με το υπουργείο μας. Δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία, αλλά είμαστε στον δρόμο για συμφωνία. Μας ικανοποιεί η θετική υποδοχή μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης για τα ταμεία πρότασης. Στόχος είναι να κλείσει το θέμα αύριο, στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια».

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος αξιωματούχος εάν η ρύθμιση θα είναι ταυτόσημη για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε αντίρρηση να είναι κοινής λογικής ρύθμιση, αλλά δεν μπορεί να είναι ταυτόσημη».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά προς τον ΟΑΕΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ (στοιχεία 31/12/12), και από τις 798.000 ενεργές επιχειρήσεις, οι 392.000 επιχειρήσεις έχουν οφειλές.

«Η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται» ήταν το σχόλιο πηγών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχετικά με τις επαφές που έχει το υπουργείο με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.

Ο κ. Μανιτάκης έχει παραδώσει στην τρόικα το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο, αλλά απομένουν και αρκετά τεχνικής υφής ζητήματα, τα οποία, μάλιστα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών επαφών τεχνικού κλιμακίου των δανειστών της χώρας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η ηγεσία του υπουργείου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να πείσει και να κάμψει τις όποιες ενστάσεις της τρόικας, για την ένταξη 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και εν συνεχεία στην κινητικότητα, που αποτελεί και προϋπόθεση του μνημονίου.

Υπογραμμίζουν πως όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο κ. Μανιτάκης οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δομών και των υπαλλήλων, ενώ ο υπουργός έχει ταχθεί, όπως και η τρικομματική κυβέρνηση, κατά των «τυφλών» απολύσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα απομακρύνει τους επίορκους, τους ακατάλληλους υπαλλήλους, όπως τους «κοπανατζήδες», τους κατά «φαντασίαν ασθενείς» και όσους χρησιμοποίησαν πλαστά πτυχία και μεταπτυχιακά, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη το ξεσκόνισμα όλων των υπηρεσιακών φακέλων.

Τέλος, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισημαίνουν ότι επί της ουσίας το αρχικό αίτημα της τρόικας για απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015, θα επιτευχθεί δίχως απολύσεις, καθώς μόνο τους τελευταίους 15 μήνες έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 75.000 υπάλληλοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024