Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στόχος μικρότερο και αποτελεσματικό Δημόσιο λέει ο Στουρνάρας

Στόχος μικρότερο και αποτελεσματικό Δημόσιο λέει ο Στουρνάρας

Την ικανοποίηση του Eurogroup για τη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα εκπληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο Γ.Ντάισελμπλουμ. Στο πόρισμα της τρόικας παρέπεμψε ο Ολι Ρεν ερωτηθείς για την ανάγκη απολύσεων στο Δημόσιο. «Σκοπός είναι να έχουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα» είπε από την πλευρά του ο Γ.Στουρνάρας.

Την ικανοποίηση του Eurogroup για τη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία ήδη εκταμιεύθηκε, εξέφρασε ο πρόεδρος Γ.Ντάισελμπλουμ.

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει και έχει θέσει μηνιαίους στόχους για τους μεγάλους οργανισμούς και συνεχίζει την ίδια διαδικασία με όλους τους φορείς, σημείωσε.

«Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει και να καλύψει και τις απαιτήσεις για τη δόση του Μαρτίου» ύψους 2,8 δισ. ευρώ, τόνισε.

Αναφερόμενος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στις προαπαιτούμενες δράσεις για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ο Γ.Στουρνάρας απάντησε ότι είναι δύο: η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο ερωτήθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Ο Ρεν είπε μόνο ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ελλάδα η τρόικα για αξιολόγηση του προγράμματος και ότι πρέπει να αναμένουμε το πόρισμά της.

Ωστόσο άδραξε την ευκαιρία για να τονίσει για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί εντός των στόχων του προγράμματος και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ερωτηθείς εάν τέθηκε σήμερα από την ελληνική πλευρά και συζητήθηκε το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην Ελλάδα, απάντησε αρνητικά.

Ωστόσο, από ελληνικής πλευράς, ο Γ.Στουρνάρας, ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση.

Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναφέρθηκε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας ότι 42 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί το 2012 και πως υπολείπονται 7,2 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και είναι διαθέσιμα για εκταμίευση, εντός του Απριλίου.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή του για την Ελλάδα το Eurogroup διαπιστώνει ότι η Ελλάδα προχωρά και σε κινήσεις που υπερβαίνουν τους όρους του μνημονίου. Όπως αναφέρει «καλωσορίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπερνώντας τους όρους και τις δεσμεύσεις του μνημονίου, προετοίμασε μηνιαίους στόχους για τις μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις με στόχο να εφαρμοστούν στη συνέχεια σε όλους τους κρατικούς οργανισμούς».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούν τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν την ορμή στις μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του Μαρτίου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Στουρνάρας: μικρότερο και αποτελεσματικό δημόσιο

«Σκοπός είναι να έχουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σημείωσε, επίσης, ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ήδη επιτυγχάνεται, καθώς τα έως τώρα στοιχεία για τις αποχωρήσεις το 2011 και 2012, δείχνουν ότι ο στόχος για την περίοδο 2010-2015 θα υπερκεραστεί.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις συζητήσεις με την Τρόικα, οι οποίες πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, τίθεται το θέμα της «καλύτερης ποιότητας» του δημόσιου τομέα.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί με την Τρόικα για το θέμα αυτό μερικές ακόμα φορές.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ερωτηθείς για τις προαπαιτούμενες δράσεις του Μαρτίου και το ζήτημα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων υπαλλήλων από το ελληνικό δημόσιο, είπε ότι το ζήτημα αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Τρόικας και ότι θα διευθετηθεί με βάση τις πρόνοιες του Μνημονίου.

Σημείωσε, μάλιστα, «πως είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι».

Ο Όλι Ρεν, αναφέρθηκε και στις οικονομικές προβλέψεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει σταδιακά στις αρχές του 2014.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για προβλέψεις και ότι προϋπόθεση για να επαληθευτούν είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Τα ζητήματα αυτά, όπως είπε ο Όλι Ρεν, θα εξεταστούν στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι έχουν εκπληρωθεί οι βασικές υποχρεώσεις του MoU για τον Φεβρουάριο που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και τρόικας. Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με την εισαγωγή τριετών ανώτατων ορίων στις δαπάνες των υπουργείων και στον τομέα της υγείας.»

» Επιπλέον το Eurogroup καλωσορίζει το ότι η Ελλάδα, προχωρώντας πέρα από τις απαιτήσεις του μνημονίου, προετοίμασε μηνιαίους στόχους για τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες, με απώτερο στόχο την εφαρμογή τους σε όλες τις κρατικές εταιρείες. Το βήμα αυτό διασφαλίζει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων και αποτελεί σημάδι ισχυρής «ιδιοκτησίας» του προγράμματος.»

» Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καλωσορίζει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από τον EFSF σύμφωνα με το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης που συγκροτήθηκε στη βάση αυτή.»

» Το Eurogrpoup καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό momentum και ειδικότερα να εφαρμόσει πλήρως τις βασικές υποχρεώσεις για το Μάρτιο, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024