Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εγκαταλείπει η Ολλανδία το στόχο για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ φέτος

Εγκαταλείπει η Ολλανδία το στόχο για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ φέτος

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας παραδέχθηκε εντέλει ότι αδυνατεί να εκπληρώσει φέτος το στόχο, που έχει θέσει η ΕΕ, για το έλλειμμα, δεδομένων των αδυναμιών της οικονομίας και των ενδοιασμών της για νέες περικοπές. Η παραδοχή αυτή, λειτουργώντας υπέρ της άποψης ότι  η λιτότητα δεν είναι το φάρμακο της κρίσης, αποτελεί βαρύ πλήγμα για τη χώρα που κρατά πάντα σκληρή στάση έναντι των απείθαρχων του Νότου ζητώντας αυστηρή λιτότητα και αιματηρές περικοπές, αλλά και για τον Γ.Ντάισελμπλουμ ο οποίος πλέον ηγείται και του Eurogroup. Σε κίνδυνο και τα τρία «Α».

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας παραδέχθηκε εντέλει την Πέμπτη ότι αδυνατεί να εκπληρώσει το στόχο, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για το δημόσιο έλλειμμα φέτος, με δεδομένες τις αδυναμίες της οικονομίας της χώρας και των ενδοιασμών της να προχωρήσει σε νέες περικοπές.

Η παραδοχή αυτή, λειτουργώντας υπέρ όσων φωνάζουν ότι η λιτότητα δεν είναι το φάρμακο της κρίσης, αποτελεί βαρύ πλήγμα για τη χώρα που κρατά πάντα σκληρή στάση απέναντι στους απείθαρχους του Νότου ζητώντας αυστηρή λιτότητα και αιματηρές περικοπές, αλλά και για τον υπουργό Οικονομικών Γ.Ντάισελμπλουμ ο οποίος πλέον ηγείται και του Eurogroup.

Αν και τα δημοσιονομικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε είναι ελάσσονα σε σύγκριση με εκείνα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, η αποτυχία της να τηρήσει το ποσοστό-στόχο θεωρείται βαρύ πλήγμα για τον υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται παράλληλα του Συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης, το Eurogroup, τονίζουν οι ειδικοί.

Η απόφαση αυτή ίσως αποτελέσει άλλο ένα επιχείρημα υπέρ της άποψης ότι οι μεγάλες περικοπές των δαπανών και οι αυξήσεις φόρων δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα στην ΕΕ, προσθέτουν.

Σύμφωνα με προβλέψεις της υπηρεσίας CPB που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Πέμπτη το έλλειμμα της Ολλανδίας θα ανέλθει στο 3,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,4% το 2014, ξεπερνώντας και τα δύο αυτά χρόνια το όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ και εντείνοντας τον κίνδυνο να απολέσει την σημερινή της αξιολόγηση -η χώρα είναι μια από τις ελάχιστες στην ΕΕ που διατηρεί το τριπλό Α.

«Οι αριθμοί αυτοί καθιστούν σαφές ότι το να μην ξεπεράσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 3% το 2012 δεν είναι εφαρμόσιμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Η κυβέρνηση θα εξετάσει τι πρόσθετα μέτρα χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος του 3% το 2014», πρόσθεσε ο ίδιος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024