Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Από την 1η Μαρτίου οι αυτόματες περικοπές κατά του ελλείμματος στις ΗΠΑ

Από την 1η Μαρτίου οι αυτόματες περικοπές κατά του ελλείμματος στις ΗΠΑ

Μετά την αδυναμία να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για την μείωση του ελλείμματος, όλα δείχνουν ότι το αμερικανικό δημόσιο δεν θα αποφύγει από την Παρασκευή 1η Μαρτίου τις αυτόματες περικοπές δαπανών (sequester) οι οποίες θα επηρεάσουν χιλιάδες υπαλλήλους οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή μειωμένης εργασίας. Την Παρασκευή ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τους ηγέτες των παρατάξεων στο Κογκρέσο για άλλον ένα γύρο συνομιλιών, σε αναζήτηση κοινού εδάφους.

Μετά την αδυναμία να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για την μείωση του ελλείμματος, όλα δείχνουν ότι το αμερικανικό δημόσιο δεν θα αποφύγει από την Παρασκευή 1η Μαρτίου τις αυτόματες περικοπές δαπανών (sequester) οι οποίες θα επηρεάσουν χιλιάδες υπαλλήλους οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή μειωμένης εργασίας.

Την Παρασκευή ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τους ηγέτες των παρατάξεων στο Κογκρέσο για άλλον ένα γύρο συνομιλιών.

Βάζοντας το πλαίσιο της συνάντησης ο γερουσιαστής Μακονέλ επισήμανε ότι είναι ευκαιρία «είτε να προχωρήσουμε στις περικοπές με έναν πιο έξυπνο τρόπο είτε να προχωρήσουμε σε σαρωτικές περικοπές, όπως το θέλει ο πρόεδρος». Πρόσθεσε όμως ότι οι Αμερικανοί δεν θα δεχτούν νέους φόρους.

Παραταύτα, από τη ρεπουμπλικανική πλευρά τίθενται ερωτήματα –γίνονται ακόμη και σχόλια για φάρσα–για τον χρόνο της συνάντησης, όταν δηλαδή θα αρχίσει η εφαρμογή και όχι νωρίτερα, πριν ισχύσουν τα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές, αφορούν κυρίως δύο κατηγορίες δαπανών: τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, τα οποία υπερασπίζονται οι Δημοκρατικοί, και τις δαπάνες για την άμυνα που υπερασπίζονται οι Ρεπουμπλικάνοι.

Τα μέτρα δεν θα ισχύσουν ταυτόχρονα, σε ορίζοντα όμως μερικών μηνών –ως το τέλος Σεπτεμβρίου οπότε και λήγει το οικονομικό έτος 2013 και άρα ο προϋπολογισμός– χιλιάδες υπάλληλοι, συμβασιούχοι κυρίως, θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται και να εργάζονται λιγότερες ημέρες.

Αν και οι Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενο ύφεσης λόγω των περικοπών και γενικότερα για δυσμενείς επιπτώσεις σε μια οικονομία που δεν είναι όσο εύρωστη θα ήθελε, οι αναλυτές παραμένουν, για την ώρα τουλάχιστον, πιο ψύχραιμοι.

Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε η επιβολή των αυτόματων περικοπών και οι συνέπειες που αυτές θα μπορούσαν να έχουν για την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού δεν θα προκαλέσουν μια ενέργεια από μέρους του σε ό,τι αφορά το κρατικό αξιόχρεο των ΗΠΑ, το οποίο αξιολογεί σήμερα με ΑΑΑ.

Πάντως η περικοπή «θα μειώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο θα επιτευχθεί έγκαιρα μια συμφωνία για πρόσθετα μέτρα συρρίκνωσης του δημόσιου ελλείμματος που είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η βαθμίδα ΑΑΑ».

Τυχόν αποτυχία να αυξηθεί το ανώτατο όριο δανεισμού θα ωθούσε πάντως τον οίκο αξιολόγησης να αναθεωρήσει ακόμα και αυτή την αξιολόγηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024