Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η τραπεζική στρόφιγγα δεν έσφιξε το ίδιο για όλους τους οικονομικούς κλάδους

Η τραπεζική στρόφιγγα δεν έσφιξε το ίδιο για όλους τους οικονομικούς κλάδους

Ο περιορισμός της τραπεζικής χρηματοδότησης στη διάρκεια της περιόδου της κρίσης δεν ήταν οµοιόµορφος μεταξύ των επιμέρους κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, επισημαίνεται στην έκθεση της Tράπεζας της Ελλάδος για το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία μεταξύ Σεπτεμβρίου 2009 και ∆εκεµβρίου 2012 καταγράφηκε σημαντική μείωση δανείων στους κλάδους των μεταφορών εκτός ναυτιλίας, ορυχείων-λατομείων, εμπορίου, βιομηχανίας. Αντίθετα, αύξηση παρατηρήθηκε στους κλάδους του ηλεκτρισμού, φωταερίου-ύδρευσης, τουρισμού και ναυτιλίας.

Ο περιορισμός της τραπεζικής χρηματοδότησης στη διάρκεια της περιόδου της κρίσης δεν ήταν οµοιόµορφος μεταξύ των επιμέρους κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, επισημαίνεται στην έκθεση της Tράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία της TτΕ, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2009 και ∆εκεµβρίου 2012 καταγράφηκε μείωση της τραπεζικής χρηµατοδότησης στους κλάδους των μεταφορών εκτός ναυτιλίας (-22,5%), των ορυχείων-λατομείων (-22,0%), του εμπορίου (-13,8%), των κατασκευών (-5,5%), της μεταποίησης (-5,0%), της βιομηχανίας (-4,9%) και της γεωργίας (-4,7%).

Αντίθετα, αύξηση της χρηματοδότησης παρατηρήθηκε στους κλάδους του ηλεκτρισμού, φωταερίου-ύδρευσης (52,5%), του τουρισμού (4,3%) και της ναυτιλίας (2,3%).

∆ύο από τους τρεις κλάδους οικονομικής δραστηριότητας προς τους οποίους σημειώθηκε αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης, εν μέσω της γενικευμένης πιστωτικής συστολής, είναι προδήλως εξωστρεφείς (τουρισμός, ναυτιλία).

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι εξωστρεφείς είναι και ορισµένοι από τους κλάδους προς τους οποίους η τραπεζική χρηματοδότηση υποχώρησε σημαντικά (π.χ. τα ορυχεία-λατομεία και η μεταποίηση).

Από την άλλη πλευρά, το εμπόριο, η τραπεζική χρηματοδότηση προς το οποίο εμφάνισε σημαντική υποχώρηση, δεν συνδέεται με σημαντική εξαγωγική (αλλά μάλλον με εισαγωγική) δραστηριότητα, ιδίως στο μέτρο που αφορά τις λιανικές πωλήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Η αποκάλυψη του Ιωάννη

Ο Παπαπέτρου ήταν ο παίκτης-κλειδί στη σειρά με τη Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024