Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τιτλοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για εξόφληση του χρέους

Τιτλοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για εξόφληση του χρέους

Τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους, μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις ανέλυσε ο Γ.Στουρνάρας σε στελέχη επιχειρήσεων. Η αρχή, σημείωσε, θα γίνει για τα κεφάλαια που δανείστηκε η Ελλάδα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί «η συγκεκριμένη μέθοδος στο μέλλον για την εξόφληση και άλλων χρεών, ενώ στην παρούσα φάση θα αξιοποιηθούν κατ' αυτό τον τρόπο, τα ακίνητα του Δημοσίου». Επίσης προανήγγειλε νομοσχέδιο το οποίο θα αξιοποιεί επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης μέσω του Χρηματιστηρίου.

Τη δυνατότητα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας σε ομιλία του σε υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών και οργανισμών της ελληνικής αγοράς, στο πλαίσιο της 16ης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της Price Waterhouse Coopers.

Η αρχή, σημείωσε, θα γίνει για τα κεφάλαια που δανείστηκε η Ελλάδα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ύψους 11,3 δισ. ευρώ.

«Η συγκεκριμένη μέθοδος, προσπαθούμε να εφαρμοστεί στο μέλλον για την εξόφληση και άλλων χρεών, ενώ στην παρούσα φάση τα περιουσιακά στοιχεία, που θα αξιοποιηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι τα ακίνητα του Δημοσίου» είπε ο υπουργός.

Όπως σημείωσε, το όφελος από τη διαδικασία αυτή θα είναι διπλό:

«Πρώτον, θα μειώνεται το χρέος και θα μπορεί να διασφαλίζεται η ταμειακή ρευστότητα του Δημοσίου, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και δεύτερον θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων».

«Για φέτος αναμένονται να ολοκληρωθούν αποκρατικοποιήσεις, που θα συνεισφέρουν έσοδα ύψους 2,6 δισ. Άμεσες προτεραιότητες που συγκεντρώνουν και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι οι ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και ο ΟΠΑΠ» επισήμανε ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι στις προτεραιότητες είναι και η αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

«Η επιτάχυνση της αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία από τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη.»

» Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υλοποιεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου» είπε ο υπουργός και ανέφερε τις συμφωνίες που έκλεισαν, όπως η Κασσιώπη στην Κέρκυρα, το IBC.

Επίσης, ανέφερε, ότι «η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών δημιούργησε ενιαίο Μητρώο όλης της ακίνητης περιουσίας φορέων του Δημόσιου Τομέα.»

» Τα στοιχεία του μητρώου αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συνεχούς ενημέρωσής του, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.»

»Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων προέρχεται από χαρτοφυλάκια 30 διαφορετικών φορέων του Δημοσίου και ανέρχεται σε περίπου 81.000 ακίνητα (μεταξύ των οποίων και αυτά που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ Α.Ε.)».

Επενδυτικά εργαλεία μέσω ΧΑ

Επίσης ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε νομοσχέδιο το οποίο θα αξιοποιεί επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης μέσω του Χρηματιστηρίου, ικανά να διαμορφώσουν ένα αξιόλογο περιβάλλον μεταφοράς επενδυτικών πόρων στον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο υπουργός.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει τις εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, με σκοπό την μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων, που προσφέρει η χρηματιστηριακή αγορά για την προσέλκυση επενδύσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γεμάτη από νωρίς η Θυρα 7 στο «Γ. Καραϊσκάκης» (vid)

Σχεδόν 1 ώρα πριν από την έναρξη του μεγάλου ημιτελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα, η Θύρα 7 έχει γεμίσει από τους φίλους των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024