Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Όρους θέτει το γερμανικό SPD για το κυπριακό πάκετο στήριξης

Όρους θέτει το γερμανικό SPD για το κυπριακό πάκετο στήριξης

Στην απειλή τους να μπλοκάρουν το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο στη γερμανική Βουλή επιμένουν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες, με τον υποψήφιο του κόμματος για την καγκελαρία να θέτει όρους στην κυβέρνηση Μέρκελ για την στήριξη του SPD. Oι προϋποθέσεις που θέτει η αντιπολίτευση είναι η αναδιάρθρωση του «εντελώς υπερφουσκωμένου» κυπριακού τραπεζικού τομέα, μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής αλλά και η υιοθέτηση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από τη Λευκωσία.

Στην απειλή τους να μπλοκάρουν το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο στη γερμανική Βουλή επιμένουν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες, με τον υποψήφιο του κόμματος για την καγκελαρία να θέτει όρους στην κυβέρνηση Μέρκελ για την στήριξη του SPD.

Πρώτη προϋπόθεση του SPD είναι η αναδιάρθρωση του «εντελώς υπερφουσκωμένου» κυπριακού τραπεζικού τομέα, όπως λέει ο Στάινμπρουκ. Αυτό συνεπάγεται, όπως αναφέρει, και το ενδεχόμενο διάσπασης μεμονωμένων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι υπόλοιποι όροι είναι η Λευκωσία να υιοθετήσει μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής, αλλά και να προχωρήσει σε επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Σε δηλώσεις του στο Spiegel, ο Στάινμπρουκ τονίζει πως «η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει ανταποκριθεί το συντόμοτερο δυνατόν στα κριτήρια» που θέτει το κόμμα για το κυπριακό πακέτο.

Το αντιπολιτευόμενο SPD έχει στηρίξει στη γερμανική Βουλή όλα τα πακέτα στήριξης στην ευρω-κρίση, γλιτώνοντας την κυβέρνηση από τον κίνδυνο που προκαλούσαν οι αντάρτες βουλευτές από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Spiegel, πιθανολογείται πως ο κίνδυνος για «ανταρσίες» στο Μπούντεσταγκ είναι ακόμη μεγαλύτερος σε πιθανή ψηφοφορία για την Κύπρο εξαιτίας όχι μόνο της συγκυρίας (των εκλογών του φθινοπώρου) αλλά και του κλίματος στη Γερμανία εναντίον του «αμαρτωλού» κυπριακού τραπεζικού τομέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024