Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ακολουθώ την πολιτική που έχει συμφωνήσει η χώρα, λέει ο Γ.Στουρνάρας

Ακολουθώ την πολιτική που έχει συμφωνήσει η χώρα, λέει ο Γ.Στουρνάρας

«Ακολουθώ την πολιτική που έχει συμφωνήσει η χώρα με τις υπογραφές του κ. Σαμαρά, του κ. Προβόπουλου και τη συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» δηλώνει o Γ.Στουρνάρας, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε για την οικονομική πολιτική και κυρίως για το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων. Ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίζεται τις θέσεις του για την πορεία της οικονομίας μετά το 2006, βάζει στο κάδρο των ευθυνών για την πορεία της οικονομίας και τον Γ.Παπανδρέου, ενώ καλεί τον Αλ.Τσίπρα να δημοσιοποιήσει τι του είπαν ο Σόιμπλε και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ.

«Ακολουθώ την πολιτική που έχει συμφωνήσει η χώρα με τις υπογραφές του κ. Σαμαρά , του κ. Προβόπουλου και τη συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» δηλώνει σε συνέντευξή του στη Realnews o υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε για την οικονομική πολιτική και κυρίως για το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός, «ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει και με στηρίζει απόλυτα. Είναι ο καλύτερος σύμμαχος μου».

Πόλεμος για τους φόρους

Μετά το μπαράζ διαρροών για τις «άδικες αλλαγές στη φορολογία» με την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τα παιδιά, που το Δεκέμβριο εκπορευόταν από το ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τη σκυτάλη της κριτικής κατά του κ. Στουρνάρα πήραν γαλάζιοι βουλευτές, με αφορμή της κυοφορούμενες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, παρά την απόσταση που κρατούσε μέχρι τώρα το Μέγαρο Μαξίμου από την αντιπαράθεση, την Πέμπτη το βράδυ, ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε στο πορτοκαλί τηλέφωνο τον κ. Στουρνάρα και του ζήτησε να παρέμβει και να αντιπαρατεθεί με τους βουλευτές «χωρίς κανέναν περιορισμό».

«Μου ασκείται κριτική αλλά κανείς δεν κάνει προτάσεις» δηλώνει στο Βήμα ο κ. Στουρνάρας. «Προσπαθούμε με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη να φέρουμε τη χώρα σε βιώσιμη κατάσταση. Θέλουμε έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ το χρόνο από τα ακίνητα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με δικαιότερους και απλούστερους φόρους» δηλώνει.

«Αν είμαι αλαζόνας θα το κρίνουν άλλοι»

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας υπερασπίζεται τις δηλώσεις του για την πορεία της οικονομίας μετά το 2006, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν είμαι αλαζόνας θα το κρίνουν άλλοι, όχι ο κ. Παυλόπουλος».

«Δεν κατηγορώ την κυβέρνηση Καραμανλή και αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δύσκολες συνθήκες της τότε διεθνούς κρίση. Θα σας δείξω όμως ένα διάγραμμα με τις κατ’ έτος κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Από τις αρχές του ’90 έχουν ελάχιστες διακυμάνσεις μέχρι και το 2006, που αποτιμώνται στο 45,2%. Αμέσως μετά όμως, το 2007 ανεβαίνουν στο 47,6%, το 2008 στο 50,6% και το 2009 ‘εκτοξεύονται’ στο 53,8%. Αυτήν την πορεία μετά το 2006 μόνον εκτροχιασμό μπορώ να την ονομάσω. Αυτό ήταν που δήλωσα, και όποιος το αμφισβητεί να έρθει να μου το πει».

Την ίδια ώρα, ο κ. Στουρνάρας βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας: «Μακάρι ο κ.Παπανδρέου να είχε εισακούσει τη δραματική έκκληση του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2009, για την λήψη περιοριστικών μέτρων στο Δημόσιο. Αν έπαιρνε μέτρα αμέσως, σίγουρα θα ήταν καλύτεροι οι όροι. Ενδεχομένως να μπαίναμε σε ένα Μνημόνιο με τους όρους της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας. Ήταν τεράστιο το λάθος του κ.Παπανδρέου που ενέμεινε στις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Σημειώστε δε -το έχω ξαναπεί- ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε το έλλειμμα πολύ πριν από τις εκλογές».

Στην ίδια συνέντευξη ο Γ.Στουρνάρας εκτιμά ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη από τον Οκτώβριο, αναφέροντας πως από το 2014 που, όπως λέει, θα είναι έτος ανάκαμψης, η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε διορθώσεις των μέτρων που έχει λάβει.

Ο υπουργός Οικονομικών «προκαλεί» τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να δημοσιοποιήσει τι του είπαν Σόιμπλε και εκπρόσωποι του ΔΝΤ για τις θέσεις του. Ταυτόχρονα καλεί όσους διαφωνούν με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα να του υποδείξουν κάποιον πιο δίκαιο τρόπο φορολόγησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του την Κυριακή, σχολίασε ότι η συνέντευξη του κ. Στουρνάρα στην Καθημερινή καταδεικνύει την εμμονή της κυβέρνησης σε ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει πλήρως, διαλύοντας την οικονομία και την κοινωνία».

«Φαντασιόπληκτες ανοησίες» τα περί νέου κόμματος

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του που διένειμε το υπουργείο Οικονομικών, και με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι «τα περί δημιουργίας νέου κόμματος αποτελούν φαντασιόπληκτες ανοησίες. Κινούνται στην ίδια σφαίρα εξωφρενικής φαντασίας με τα δημοσιεύματα περί νέων φόρων στα ακίνητα».

Και συμπληρώνει: «Για μια ακόμη φορά επισημαίνω ότι οι σχετικές αποφάσεις για το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει και ενσωματώσει τους υπάρχοντες στα ακίνητα, θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής. Όλα τα υπόλοιπα είναι μυθεύματα που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από την τεράστια προσπάθεια ανάτασης της χώρας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024