Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τους 16 λόγους που συντηρούν την ακρίβεια στην Ελλάδα καταγράφει η ΕΣΕΕ

Τους 16 λόγους που συντηρούν την ακρίβεια στην Ελλάδα καταγράφει η ΕΣΕΕ

H Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει ακριβή σε βασικά αγαθά, παρά την βαθιά ύφεση, την πτώση των εισοδημάτων και την ανεργία τονίζει η ΕΣΕΕ προσθέτοντας ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που υπήρξαν μειώσεις τιμών αυτές δεν είναι του μεγέθους που αναμενόταν δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας. Η Συνομοσπονδία παραθέτει 16 λόγους που συντηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, μεταξύ των οποίων αναφέρει τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ, τα καρτέλ, τα ισχύοντα στις ενδοομιλικές συναλλαγές, τις στρεβλώσεις σε σχετικές με το εμπόριο αγορές, τις κλειστές κάνουλες των τραπεζών.

H Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει ακριβή σε βασικά αγαθά, παρά την βαθιά ύφεση, την πτώση των εισοδημάτων και την ανεργία τονίζει η ΕΣΕΕ προσθέτοντας ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που υπήρξαν μειώσεις τιμών αυτές δεν είναι του μεγέθους που αναμενόταν δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας.

Η Συνομοσπονδία παραθέτει 16 λόγους που συντηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, μεταξύ των οποίων αναφέρει τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ, τα καρτέλ, τα ισχύοντα στις ενδοομιλικές συναλλαγές, τις στρεβλώσεις σε σχετικές με το εμπόριο αγορές, τις κλειστές κάνουλες των τραπεζών.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και βάσει του ΓΔΤΚ του 2012, υποχώρησε και κινείται σήμερα σε σχεδόν αρνητικά επίπεδα (0,3), παρά την ξαφνική αύξηση που παρουσίασε τον περυσινό Αύγουστο στο 1,7 από το 1,3 του Ιουλίου, επισημαίνει η ΕΣΕΕ.

Ο πληθωρισμός, όμως, καταγράφει το ρυθμό μεταβολής και όχι αν οι τιμές είναι υψηλές ή χαμηλές, εξηγεί και προσθέτει:

«Ο αποπληθωρισμός που περίμενε η τρόικα έκανε την εμφάνισή του, γεγονός που την έχει προβληματίσει και την οδηγεί στην άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς την ελληνική πλευρά για την απελευθέρωση των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αλλά με λανθασμένο τρόπο όπως, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων 365 ημέρες τον χρόνο, με επταήμερη απασχόληση, την απελευθέρωση κλειστών αλλά κορεσμένων επαγγελμάτων με την άρση δήθεν εμποδίων εισόδου σε σειρά αγορών και πολλές άλλες καταστροφικές παρεμβάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιμένει η ακρίβεια σε βασικά αγαθά

Όπως εξηγεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (EΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της, «η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει ακριβή σε βασικά αγαθά, παρά την ύφεση, την πτώση των εισοδημάτων και την ανεργία. Με βάση διάφορες έρευνες που διεξάγονται κατά καιρούς, οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών στην εγχώρια αγορά παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με άλλες χώρες, ακόμα και όταν η σύγκριση γίνεται με κράτη που βρίσκονται υπό καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας».

Υπογραμμίζει δε το γεγονός ότι ακόμα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι τιμές είναι χαμηλότερες, το «άνοιγμα της ψαλίδας» δεν δικαιολογείται, αν ληφθούν υπόψη οι μισθολογικές περικοπές κατά τουλάχιστον 22% και οι φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 35%.

«Ακόμη, δηλαδή, και εκεί που παρατηρείται πτώση των τιμών, αυτές δεν είναι του μεγέθους που αναμενόταν σύμφωνα με τη διάρκεια και την ένταση της ύφεσης. Το γεγονός αυτό, βέβαια, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη δυσμενή θέση των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Όπως διαπιστώνει η ΕΣΕΕ, οι σταθερά υψηλές τιμές, σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ανάγκασαν τους καταναλωτές να μειώσουν τον αριθμό και την αξία των προϊόντων που αγοράζουν και να στραφούν είτε σε προϊόντα προσφοράς είτε σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά, συμπληρώνει, οδήγησε, κατά τη διάρκεια του 2012, σε πτώση 5% των πωλήσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η αξία του μέσου καλαθιού υποχώρησε το 2012 σε 50 ευρώ, έναντι 65 ευρώ το 2010.

«Ο αποπληθωρισμός που περίμενε η τρόικα έκανε την εμφάνισή του, γεγονός που την έχει προβληματίσει και την οδηγεί στην άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς την ελληνική πλευρά για την απελευθέρωση των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αλλά με λανθασμένο τρόπο όπως, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων 365 ημέρες τον χρόνο, με επταήμερη απασχόληση, την απελευθέρωση κλειστών αλλά κορεσμένων επαγγελμάτων με την άρση δήθεν εμποδίων εισόδου σε σειρά αγορών και πολλές άλλες καταστροφικές παρεμβάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» καταλήγει η ΕΣΕΕ.

Οι 13 λόγοι που συντηρούν την ακρίβεια

Η Συνομοσπονδία καταγράφει τους 13 σημαντικότερους λόγους, για τους οποίους δεν «πέφτουν» οι τιμές στην ελληνική αγορά παρά την κρίση:

1. Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 13% και 23%, αρκετά υψηλότερα από την Ισπανία (οι αντίστοιχοι είναι 8% και 18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5% και 20%).

2. Ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing), οι οποίες φουσκώνουν τις τιμές αλλά και το κόστος, προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα. Οι εν Ελλάδι θυγατρικές εισάγουν προϊόντα με τεχνητά υψηλό κόστος, το οποίο μετακυλίεται μέσω των υψηλών τιμών, στους καταναλωτές.

3. Ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, ο εξαναγκασμός δηλαδή των λιανεμπόρων να μην αγοράζουν από θυγατρικές των προμηθευτών τους σε άλλες χώρες όπου ενδεχομένως πωλούν φθηνότερα σε σχέση με την ελληνική αγορά.

4. Στρεβλώσεις σε σχετικές με το εμπόριο αγορές, όπως στις μεταφορές, στην εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) κ.λπ, οι οποίες, εξαιτίας της ιδιομορφίας τους, εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και συμβάλλουν στη διόγκωση των τελικών τιμών πχ. απαγόρευση συνδυαστικών μεταφορών νωπών με άλλα προϊόντα.

5. Πολεοδομικοί περιορισμοί στις προδιαγραφές κτιρίων που εμποδίζουν την πλήρη εκμετάλλευση των αποθηκευτικών χώρων και λοιπά, γραφειοκρατικού τύπου προσκόμματα.

6. Ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς χονδρικού εμπορίου, με το παράδειγμα του «καρτέλ» στην αγορά κοτόπουλου ή το «καρτέλ» στο χονδρεμπόριο των νωπών οπωροκηπευτικών.

7. Διατήρηση υψηλών περιθωρίων κέρδους σε τμήμα της εγχώριας αγοράς παρά την ύφεση, σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

8. Μεγάλη εξάρτηση των εγχώριων τιμών υπάρχει από τις αυξητικές διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου αλλά και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, ενώ μεγαλύτερη επιβάρυνση στην τελική τιμή παρατηρείται εκεί όπου τα καύσιμα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη.

9. Η πεπατημένη πως οι βραχυπρόθεσμες εκπτώσεις και προσφορές λειτουργούν περισσότερο ελκυστικά για τους καταναλωτές παρά οι μόνιμα χαμηλές τιμές. Επίσης, η εσφαλμένη επιλογή των ταχέως και βραδέως κινούμενων εμπορευμάτων, οδηγεί σε λάθος υπολογισμό αντικατάστασης και σωστού ποσοστού κέρδους.

10. Η πτώση του μισθολογικού κόστους αλλά και του κόστους μίσθωσης επαγγελματικής στέγης (ενοίκια) αντισταθμίστηκε από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων και από την υποχρεωτική πλέον αγορά τοις μετρητοίς των εισαγωγών πριν από την παραλαβή, λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας μας (country risk).

11. Αδυναμία πλήρους αποτύπωσης της ελληνικής πραγματικότητας, λόγω των άτυπων εκπτώσεων και «παζαριού» του υψηλού ΦΠΑ.

12. Μονομερής προσήλωση των κρατικών φορέων στην άρση των εμποδίων εισόδου των επιχειρήσεων στην αγορά αντί για τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κέρδος. Για παράδειγμα, πώς καθορίζεται το ποσοστό κέρδους στα φάρμακα.

13. Η έλλειψη μελέτης «ελαστικότητας» από τα αρμόδια υπουργεία και η μη έγκαιρη αξιολόγηση της καταγραφής των επιπτώσεων από τους «σοφούς» τής τρόικας, διαμόρφωσε τις τιμές της αγοράς σε πολλούς κλάδους του εμπορίου χαμηλότερα από τις τιμές του τέλειου ανταγωνισμού, ενώ στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης κοντά στις τιμές μονοπωλίων.

+ τρείς λόγοι

Στους παραπάνω 13 λόγους θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον τρεις, καταλήγει η ΕΣΕΕ.

Πρώτον, το ανεπιτυχές «πείραμα» της εσωτερικής υποτίμησης που έχει προκαλέσει ανισορροπία και αναντιστοιχία στο τρίπτυχο: εισόδημα, φόροι και τιμές.

Δεύτερον, οι διαρκώς αυξανόμενες τάσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων hedge funds να χειραγωγήσουν τις χρηματιστηριακές αγορές τροφίμων και ενέργειας.

Τρίτον, σε περίπτωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο θα προκύψει αύξηση 12% μηνιαίως στα λειτουργικά έξοδα και αντίστοιχη αύξηση τουλάχιστον 3% στις τιμές όλων των καταναλωτικών αγαθών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024