Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η Κύπρος έχει αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για το «βρώμικο» χρήμα, ξεκαθαρίζει ο Π. Δημητριάδης

Οι μεταρρυθμίσεις και οι ενισχυμένες τράπεζες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, γράφει σε άρθρο του με τίτλο «Κύπρος: όχι άμεμπτη αλλά παρεξηγημένη», που δημοσιεύεται στους Financial Times, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. Όπως τονίζει, από τη στιγμή που η Κύπρος έγινε «onshore» και εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004 έχει αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για το «βρώμικο» χρήμα, η οποία συνάδει με τους κανόνες και τις διαδικασίες της ΕΕ.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι ενισχυμένες τράπεζες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, γράφει σε άρθρο του με τίτλο «Κύπρος: όχι άμεμπτη αλλά παρεξηγημένη», που δημοσιεύεται στους Financial Times, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο στην ιστορία της, ενώ διαπραγματεύεται τη συμφωνία για την εξασφάλιση της αναγκαίας οικονομικής βοήθειας. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των κυβερνητικών χρηματοδοτικών αναγκών και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, που αποτελεί τμήμα του προγράμματος μεταρρύθμισης και αναδιάρθρωσης της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην ανάδειξη ορισμένων εσφαλμένων αντιλήψεων για τί συμβαίνει στην Κύπρο, με κορυφαία τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Όπως τονίζει, από τη στιγμή που η Κύπρος έγινε «onshore» και εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004 έχει αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για το «βρώμικο» χρήμα, η οποία συνάδει με τους κανόνες και τις διαδικασίες της ΕΕ.

«Η διαφάνεια και η ανταλλαγή δεδομένων συνάδουν με τις προδιαγραφές του ΟΟΣΑ και η Κύπρος συγκαταλέγεται στη «λευκή λίστα» του οργανισμού», σημειώνει ο Πανίκος Δημητριάδης. Προσθέτει ότι η ειδική υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης, Moneyval, έχει αξιολογήσει την Κύπρο σε υψηλό επίπεδο και πάνω από αρκετά άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Για το θέμα της φορολογίας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξηγεί ότι η Κύπρος έχει μεν ένα από τα πιο ανταγωνιστικά φορολογικά καθεστώτα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη, αλλά ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ φορολογικών «παραδείσων» και χωρών με χαμηλούς φόρους, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος. «Οι πρώτοι συχνά έχουν μηδενικό φόρο, χαλαρές διαδικασίες εγγραφής εταιρειών και αποφεύγουν την υπογραφή συνθηκών διπλής φορολόγησης που απαιτεί ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορολογικών αρχών. Τίποτα απ’ αυτά δεν διακρίνει την Κύπρο», τονίζει.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη σχέση της Κύπρου με τη Ρωσία. Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι υπάρχουν ισχυροί ιστορικοί, πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί. Προσθέτει ότι ως μικρό νησί, με λίγη κατασκευαστική παραγωγή και εξαγωγές, η Κύπρος βασίζεται στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από ξένες επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη χώρα ως βάση για τις διεθνείς τους δραστηριότητες.

Αυτές οι επιχειρήσεις δεν κυριαρχούνται από Ρώσους. Υπάρχουν εταιρείες από κορυφαίες χώρες-μέλη της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ως παράδειγμα δίνονται οι περίπου 80 εταιρείες που συνδέονται με τη ναυτιλία και έχουν έδρα κυρίως τη Λεμεσό. Τριάντα έξι από αυτές είναι γερμανικές και μόλις τρεις ρωσικές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024