Κατηγορίες για ψευδή βεβαίωση

Ποινική δίωξη κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ για το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2009

Ποινική δίωξη κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ για το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2009
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4% και να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )
in.gr audio player
Αθήνα

Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς να απαγγελθεί σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στελεχών της Αρχής με το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας, που διενήργησαν για καταγγελόμενη τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Οι εισαγγελείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών.

Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, αφορούσε τις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγήτριας Οικονομετρίας Ζωής Γεωργαντά, περί σκόπιμης εμφάνισης διογκωμένου του αναθεωρημένου χρέους της χώρας για το 2009, με απώτερο σκοπό την ένταξή της σε ευρωπαϊκό μηχανισμό με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η κυρία Γεωργαντά, που στο πλαίσιο της έρευνας έδωσε πολύωρη κατάθεση στους εισαγγελείς, ισχυρίστηκε ότι με μη αποδεκτή μεθοδολογία το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε σε γνώση και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η τεράστιου όγκου δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο. Ζητούν, επίσης, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση εστάλη πριν από περίπου έναν χρόνο από τους εισαγγελείς στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών τού τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Από την κοινοβουλευτική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία πολιτικών ευθυνών και έτσι η δικογραφία με το συνοδευτικό πόρισμα επιστράφηκε στο Εφετείο για τη συνέχιση της έρευνας ως προς ενδεχόμενες ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.

Δήλωση Καμμένου

Σχετικά με την απόφαση των οικονομικών εισαγγελέων ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δήλωσε:

«Μετά τις δηλώσεις Λοβέρδου και Κατσέλη έρχεται τώρα η Δικαιοσύνη να προσθέσει νέα στοιχεία για τις μεθοδεύσεις και μέσω της πλαστογραφίας των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, που οδήγησαν τη χώρα μας στις δαγκάνες των δανειστών.

» Οι ευθύνες του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά είναι τεράστιες, καθώς διατηρεί μέχρι σήμερα στη θέση του τον κ. Γεωργίου προκειμένου να παράσχει επιπλέον προστασία στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ένα ακόμη 'σενάριο συνωμοσίας' των ΑΝΕΛ αποδείχθηκε κακούργημα προς έρευνα.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχόλιά σας

 • Τρία πουλάκια

  Ναι, ο Γεωργίου φταίει, που δεν είπε ψέμματα και δεν μας άφησε να ζήσουμε το δανεικό παραμύθι για ακόμα ένα χρόνο. Με έλλειμμα 18-20% το 2011 "απλώς" θα χρεωκοπούσαμε και τώρα όλοι μαζί θα ψάχναμε στους κάδους για τροφή. Οπαδοί των Τσιπροκαμμένων, εσείς και η νοοτροπία σας μας φέρατε εδώ. #0001

 • Στρατευμένοι Εισαγγελείς

  Εντάξει έχουμε καταλάβει το ρόλο που παίζει ο κ. Πεπόνης και η παρέα του. Ας ασκήσουν όσες διώξεις θέλουν. #0002

  αναφορά 725Αντιδραστικός Νεοφιλελεύθερος   22/01/2013 19:07
 • ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ ΑΡΑΓΕ;

  Ο Γεωργίου ήρθε από την Αμερική να βοηθήσει την χώρα του. Μάλλον ήταν καλός μόνο στα μαθηματικά και δεν ήξερε ιστορία. Εδώ αυτούς που έρχονται να βοηθήσουν πάντα ξέρουμε να τους περιποιούμαστε... (Καποδίστριας, Βενιζέλος, και, και, και, ...) Δεν πειράζει, φαίνεται μπορούμε μόνοι μας καλλίτερα... #0004

Διαβάστε όλες τις απόψεις (26)

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη