Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Δημοσιεύματα για αύξηση του ΦΠΑ αυξάνουν την πολιτική ένταση στη Γερμανία

Την αντίδραση των Φιλελεύθερων και της αντιπολίτευσης στη Γερμανία προκαλούν δημοσιεύματα του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με τα οποία, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχεδιάζει να επιβάλλει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19% και να περιστείλει τις κοινωνικές δαπάνες. Το υπουργείο, πάντως, έσπευσε να διαψεύσει τα ρεπορτάζ.

Την αντίδραση των Φιλελεύθερων και της αντιπολίτευσης στη Γερμανία προκαλούν δημοσιεύματα του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχεδιάζει να επιβάλλει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19% και να περιστείλει τις κοινωνικές δαπάνες. Το υπουργείο, πάντως, έσπευσε να διαψεύσει τα ρεπορτάζ.

Η Γερμανία πίεσε να τεθεί το όριο του 60% για το χρέος των χωρών της ευρωζώνης, ωστόσο το χρέος της παραμένει πολύ υψηλότερα, στο 81,5% του ΑΕΠ, γεγονός που φέρεται να ανησυχεί την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Σόιμπλε θέλει να καταργήσει το μειωμένο συντελεστή 7% που ισχύει για τον ΦΠΑ σε πολλά είδη, με στόχο να μπαίνουν στα ταμεία του ομοσπονδιακού κράτους επιπλέον 23 δισ. ευρώ το χρόνο.

Το υπουργείο όμως διέψευσε το δημοσίευμα, όπως είχε διαψεύσει την Παρασκευή προηγούμενο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο ο Σόιμπλε σχεδίαζε να περιστείλει τις κοινωνικές δαπάνες, ώστε το χρέος της Γερμανίας να μειωθεί στο επίπεδο που το Βερολίνο επέμενε να τεθεί ως όρος για την ένταξη χωρών στη νομισματική ένωση.

Σύμφωνα με το Spiegel, το υπουργείο Οικονομικών θέλει επίσης να μειώσει την επιχορήγηση στο σύστημα υγείας κατά 10 δισ. ευρώ το χρόνο, να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, να κάνει πολύ δυσμενέστερους τους όρους πρόωρης συνταξιοδότησης και να μειώσει τις συντάξεις χηρείας.

«Το δημοσίευμα είναι εσφαλμένο» είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια για τη μετεκλογική περίοδο» πρόσθεσε. Ανέφερε πάντως πως το υπουργείο εργάζεται για να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013.

Ο Φόλκερ Βίσιννγκ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), εταίρος της Μέρκελ, δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να ταχθεί υπέρ οποιουδήποτε μέτρου αυξάνει το βάρος για τους φορολογουμένους.

«Εάν εκείνος [ο Σόιμπλε] θέλει να αυξήσει τα έσοδα [αυξάνοντας το ΦΠΑ] τότε θα πρέπει να δώσει στους φορολογούμενους κάτι πίσω σε κάποιο άλλο πεδίο» είπε ο Βίσινγκ.

Το FDP μάχεται συγκεκριμένα για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε επιλεγμένους τομείς της οικονομίας, όπως τα ξενοδοχεία, και είδη όπως τα τρόφιμα, τα βιβλία και τα εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και η Αριστερά (Die Linke) επίσης καταδίκασαν τα κυβερνητικά σχέδια για τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών που αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα.

Ο Γιοάχιμ Πος, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, κατηγόρησε τον Σόιμπλε ότι προσπαθεί να κρατήσει τους σχεδιασμούς για τις αυξήσεις φόρους και τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες μυστικές έως τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία την 20ή Ιανουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024