Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στα 9,7 δισ. ευρώ οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας

Στα 9,7 δισ. ευρώ οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας

Ζημίες 2,454 δισ. ευρώ για το εννεάμηνο ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, καθώς η βαθιά ύφεση της οικονομίας έπληξε τα έσοδα και αύξησε τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, αλλά και λόγω της απομείωσης ομολόγων και δανείων που ανταλλάχθηκαν στα πλαίσια του PSI. Η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα είπε ότι θα αντλήσει συνολικά 9,7 δισ. ευρώ με αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης.

Ζημίες 2,454 δισ. ευρώ για το εννεάμηνο ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, κυρίως λόγω της αρνητικής συνεισφοράς από μη επαναλαμβανόμενες λειτουργικές πηγές, όπως τα αρνητικά αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα και οι πρόσθετες ζημίες λόγω της απομείωσης ομολόγων και δανείων που ανταλλάχθηκαν στα πλαίσια του PSI καθώς και περαιτέρω προβλέψεις για απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα είπε ότι θα αντλήσει συνολικά 9,7 δισ. ευρώ με αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, ο proforma συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου της ΕΤΕ διαμορφώνεται σε 11,9%, μετά την προκαταβολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έναντι αυξήσεως κεφαλαίου ύψους 9,7 δισ. ευρώ (7,4 δισ. το Μάιο και 2,3 δισ. το Δεκέμβριο).

Αντίστοιχα ο pro forma δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I2) διαμορφώνεται στο 10,3%.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, σε επίπεδο Ομίλου, ανέρχονται στα 1,872 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, αυξημένες κατά 43% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική αύξηση των επισφαλειών στην Ελλάδα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και τη συντηρητική πολιτική προβλέψεων της τράπεζας.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς αναφέρει ότι «τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2012 του Ομίλου της ΕΤΕ επηρεάστηκαν από την έντονη ύφεση, την οικονομική αβεβαιότητα και τη συνεχιζόμενη επώδυνη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, με τις συνακόλουθες επιπτώσεις τόσο στην δυνατότητα αποπληρωμής των φυσικών και νομικών προσώπων, όσο και στην σημαντική απομείωση των στοιχείων του ενεργητικού, προερχόμενα από το ελληνικό δημόσιο».

«Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, οι προσπάθειές μας εστιάστηκαν στη θωράκιση του ενεργητικού, μέσω της διενέργειας προβλέψεων ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, στην προάσπιση των βασικών πηγών ρευστότητάς μας αλλά και στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, αποφέροντας μείωση κατά 7% στην Ελλάδα και κατά 10% στη ΝΑ Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Τουρκολιάς.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά το PSI τονίζει: « το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης αφήνει περιθώρια για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών. Απαιτεί όμως την ύπαρξη επαρκών κινήτρων για την επιτυχή άντληση σημαντικού ύψους ιδιωτικών κεφαλαίων σε μια ομολογουμένως βελτιωμένη αλλά ακόμη εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.»

» Καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ενός πιο αισιόδοξου κλίματος έπαιξε η επιτευχθείσα συμφωνία του Δεκεμβρίου με την Τρόικα, και προς τούτο το αποτέλεσμα και συνεπείς στη θέση μας ότι η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία, στην άρση της αβεβαιότητας και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση, η Εθνική Τράπεζα συμμετείχε στην επαναγορά ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο, προσφέροντας το σύνολο των τίτλων που κατείχε».

Για την διαδικασία απόκτησης της Eurobank αναφέρει: «Τα επόμενα τρίμηνα η ΕΤΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, μεταξύ άλλων την επικείμενη συγχώνευση με την Eurobank.»

» Η Εθνική Τράπεζα, προχωρώντας στην απόκτηση των μετοχών της Eurobank, κάνει σήμερα αποφασιστικά βήματα και συμμετέχει ενεργά στο μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού χάρτη. Ισχυρή πεποίθησή μας είναι ότι η συγχώνευση με ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας συμπληρώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου, ισχυροποιεί την εγχώρια και διεθνή θέση του και συντελεί στην αποδοτικότερη λειτουργία και τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γεμάτη από νωρίς η Θυρα 7 στο «Γ. Καραϊσκάκης» (vid)

Σχεδόν 1 ώρα πριν από την έναρξη του μεγάλου ημιτελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα, η Θύρα 7 έχει γεμίσει από τους φίλους των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024