Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα μείωνε το χρέος κατά 50 δισ.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα μείωνε το χρέος κατά 50 δισ.

Το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ αν ανακεφαλαιοποιούνταν οι τράπεζες απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), τόνισε ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, εξηγώντας την σημασία που έχει για την Ελλάδα η ολοκλήρωση της τραπεζικής εποπτείας και ενοποίησης των τραπεζών στην ΕΕ. Απόδειξη της προόδου που έχει σημειωθεί στην ΕΕ είναι για τον πρωθυπουργό και το γεγονός ότι τα ευρωομόλογα και η αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν αποτελούν πλέον απαγορευμένα πεδία συζήτησης.

Το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ αν οι τράπεζες της χώρας ανακεφαλαιοποιούνταν απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), είπε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας την σημασία που έχει για την Ελλάδα η ολοκλήρωση της τραπεζικής εποπτείας και ενοποίησης των τραπεζών στην ΕΕ.

Απόδειξη της προόδου που έχει σημειωθεί στην ΕΕ είναι για τον πρωθυπουργό και το γεγονός ότι τα ευρωομόλογα και η αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν αποτελούν πλέον απαγορευμένα πεδία συζήτησης..

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι αν ολοκληρωθεί η τραπεζική εποπτεία και η ενοποίηση, οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανακεφαλαιοποιούνται απευθείας από τον ESM, χωρίς να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι.

«Αυτό ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα γιατί όταν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί σε αυτό το σύστημα, ώστε να μειωθεί κι άλλο το χρέος […] θα μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ», είπε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι μια τραπεζική ένωση θα ήταν το πρώτο βήμα για μια πλήρη νομισματική ένωση στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο της τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός είπε οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην ίδρυση ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, ώστε οι τράπεζες να ελέγχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τρόπο συντονισμένο.

Ο μηχανισμός αυτός θα ανοίξει τον δρόμο για να χωριστούν οι τράπεζες από τα δημοσιονομικά των χωρών και θα είναι πλήρως λειτουργικός από 1η Μαρτίου 2014.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει για την Ελλάδα η δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο μέλλον από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), χωρίς να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι.

Όπως εξήγησε, αν αυτή η ρύθμιση υλοποιηθεί, η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί από αυτή, μειώνοντας το χρέος της κατά περίπου 50 δισ. ευρώ.

Συνεχίζοντας, ο Α.Σαμαράς ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε να δημιουργηθεί στο μέλλον ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων, κάτι το οποίο επίσης ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και τους Έλληνες καταθέτες.

Συμπλήρωσε ότι εντός του 2013 πρέπει να σχεδιαστεί ο μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από τον τραπεζικό κλάδο και όχι από τα χρήματα των φορολογούμενων.

Σε γενικές γραμμές, εκτίμησε ότι υπήρξε πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής, μετά από αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Πρόσθεσε επίσης ότι, κατά τον ίδιο, αποτελεί πρόοδο το γεγονός ότι το θέμα των ευρωομολόγων και της αμοιβαιοποίησης του χρέους δεν αποτελεί πλέον απαγορευμένο πεδίο συζήτησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024